FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dionice Boeinga i GM-a predvodile dobitcima na Wall Streetu

NEW YORK, 13. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Predvođene cijenamadionica Boeinga i General Motorsa, američke blue-chip dionice usrijedu su ostvarile umjerene dobitke.
NEW YORK, 13. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Predvođene cijenama dionica Boeinga i General Motorsa, američke blue-chip dionice u srijedu su ostvarile umjerene dobitke.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,4 posto, na 11.130 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,2 posto, na 2.314 bodova.

Dionica Boeinga porasla je na rekordno visoku razinu od 84,22 dolara nakon što je Kina naručila od tog američkog proizvođača zrakoplova 80 zrakoplova tipa Boeing 737 u vrijednosti 4,6 milijardi dolara.

Nadalje, dionica proizvođača vozila General Motorsa poskočila je 4,2 posto, na 20 dolara, nakon što je čelnik odjela za razvoj proizvoda Bob Lutz objavio da kompanija može zadržati tržišni udjel do 20 posto tijekom vremena.

No, dobitci na tržištu bili su ograničeni, jer su ulagači i nadalje zabrinuti da će visoke cijene energenata i ključna kamatna stopa blizu pet posto naštetiti gospodarskom rastu, kažu analitičari.

"Dosad smo imali prilično dobru sezonu poslovnih izvješća, što je naravno pomoglo uzletu cijena dionica. No, ulagači više nisu toliko entuzijastični u pogledu dionica jer je cijena nafte ponovno blizu 70 dolara a kamatne stope i dalje rastu", ocijenila je raspoloženje na tržištu Liz Ann Sonders, analitičarka pri Charles Schwabu.

Na europskim burzama zabilježen je pad vrijednosti indeksa zbog zabrinutosti ulagača oko izgleda za daljnjim poskupljenjem nafte i sirovina, što bi moglo narušiti korporativne zarade. Londonski Ftse indeks spustio se 0,3 posto, na 6.000 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,12 posto, na 5.901 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙