FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Visoke cijene nafte i zlata uzrokovale gubitke na tržištima dionica

NEW YORK, 18. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Uzlet cijena nafte i zlatapotaknuo je u ponedjeljak na američkim burzama zabrinutost ulagača okoinflatornih rizika, zasjenivši njihov optimizam oko korporativnihzarada tako da su burzovni indeksi zabilježili gubitke.
NEW YORK, 18. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Uzlet cijena nafte i zlata potaknuo je u ponedjeljak na američkim burzama zabrinutost ulagača oko inflatornih rizika, zasjenivši njihov optimizam oko korporativnih zarada tako da su burzovni indeksi zabilježili gubitke.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,6 posto, na 11.074 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,64 posto, na 2.311 bodova.

Barel nafte dosegnuo je 70 dolara po prvi put od kolovoza lani i uragana Katrine, budući rastu zabrinutosti oko nesporazuma Irana i Zapada oko nuklearnog programa te bliskoistočne zemlje.

Najveće gubitnice bile su dionice zrakoplovnih kompanija, uvelike senzitivne na porast troškova goriva. Tako je dionica JetBlue Airwaysa potonula 9 posto, a Continental Airwaysa za gotovo 11 posto.

Cijena zlata, pak, na njujorškoj burzi dosegnula je najvišu razinu u zadnjih 25 godina od 618 dolara za uncu. Ulagači uobičajeno prelijevaju svoj kapital u zlato radi zaštite od inflatornih rizika.

Uzlet cijena na robnim tržištima odvlači pozornost ulagača od korporativnih zarada unatoč tome što je u tijeku sezona objave poslovnih izvješća o rezultatima ostvarenim u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

"Ulagače zaista plaši cijena galona goriva od tri dolara tijekom ljeta. To stvara veliku nervozu kod prosječnog potrošača, i sigurno je da će te cijene biti uračunate u idući ciklus izvješćivanja o korporativnim zaradama", ocijenio je raspoloženje na tržištu John O'Brien, čelnik prodaje pri KeyBanc Capitalu.

Visoke cijene nafte tendiraju usporavati uzlet gospodarskih aktivnosti kroz smanjivanje osobne potrošnje i podizanje troškova poslovanja poduzetnicima, uz istodobno povećanje rizika od jačanja inflacije. "U razdoblju smo ubrzane inflacije pa, kako bi očuvali vrijednost imovine, ulagači moraju ulagati u zlato. Njegova cijena raste jer trenutno više preferiraju zlato od dolara, eura ili jena ili bilo kakve papirnate valute", izjavio je Peter Schiff, predsjednik ulagačke tvrtke EuroPacific Capital.

Financijska tržišta u većini europskih država u ponedjeljak su bila zatvorena zbog uskršnjih praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙