FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dow Jones na najvišoj razini u proteklih šest godina

NEW YORK, 27. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Snažne zarade korporacijau prvom ovogodišnjem tromjesečju u srijedu su na američkim burzamapotaknule kupovine dionica pri čemu je njujorški Dow Jones indeksdosegnuo najvišu vrijednost u zadnjih šest godina.
NEW YORK, 27. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Snažne zarade korporacija u prvom ovogodišnjem tromjesečju u srijedu su na američkim burzama potaknule kupovine dionica pri čemu je njujorški Dow Jones indeks dosegnuo najvišu vrijednost u zadnjih šest godina.

Njegova vrijednost porasla je 0,6 posto na 11.354 bodova, najviše od 19. siječnja 2000. Tehnološki Nasdaq uvećan je 0,14 posto, na 2.333 boda.

Najnoviji niz poslovnih izvješća u sezoni koja općenito pokazuju snažnije zarade nego su analitičari očekivali, zasjenili su zabrinutosti ulagača oko mogućeg daljnjeg rasta kamatnih stopa.

"Postoji konsenzus da će zarade ovo tromjesečje porasti za nekih 10 posto te da će premašiti očekivanja", rekao je Joe Liro, ekonomist i tržišni strateg pri Stone&McCarthy Research Associatesu.

Strah ulagača od rasta kamatnih stopa malo je ojačao po objavi o porastu narudžbi trajnih dobara američkoj industriji u ožujku iznad očekivanja. I podatak o porastu broja prodanih novih kuća u tome mjesecu od 13 posto premašio je očekivanja. Međutim, rezultirao je i rastom cijena dionica građevinskih kompanija za prosječnih 1,6 posto.

Od najvećih pojedinačnih dobitnica izdvaja se ona pivarske industrije Anheuser-Busch, koja je poskupjela 5,3 posto na krilima visoke tromjesečne zarade. Značajnije su ojačale i dionice General Motorsa, za 7,9 posto, pošto je američka brokerska tvrtka Merrill Lynch povećala njihov investicijski rejting.

Brojna izvješća korporacija o zaradama u prvom tromjesečju potaknula su uzlet cijena i europskih dionica, pri čemu su među vodećim dobitnicama bile dionice skupine za proizvodnju industrijskih plinova Linde te proizvođača čipova Infineon, jer su izvijestile o zaradi iznad očekivanja tržišta. Londonski Ftse indeks u takvim uvjetima porastao je 0,3 posto, na 6.104 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,5 posto, na 6.107 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙