FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Burzovni indeksi na višegodišnjim najvišim razinama

NEW YORK, LONDON, 7. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Snažne zaradekorporacija i sve veći izgledi da će američka središnja banka Fedpauzirati s podizanjem kamatnih stopa protekloga je tjedna potaknulakupovine dionica na najvažnijim svjetskim burzama, podigavšivrijednosti indeksa na nove višegodišnje razine.
NEW YORK, LONDON, 7. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Snažne zarade korporacija i sve veći izgledi da će američka središnja banka Fed pauzirati s podizanjem kamatnih stopa protekloga je tjedna potaknula kupovine dionica na najvažnijim svjetskim burzama, podigavši vrijednosti indeksa na nove višegodišnje razine.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 1,9 posto, dosegnuvši 11.578 bodova, najvišu razinu od siječnja 2000. Time je njegov uzlet nastavljen peti tjedan uzastopno, što je najduže razdoblje njegova rasta od studenoga lani. Istodobno, tehnološki Nasdaq ojačao je 0,9 posto, na 2.343 boda.

Sezona izvješćivanja o korporativnim zaradama ostvarenim u prvom ovogodišnjem tromjesečju pri samom je završetku. Više od 70 posto kompanija čije su dionice sadržane u S&P indeksu 500 izvijestilo je o poslovnim rezultatima iznad očekivanja Wall Streeta. Usporedbe radi, u istom razdoblju godine ranije bilo ih je 66 posto. Zasad se očekuje da će u prosjeku zarade tih kompanija biti 13,5 posto veće.

"Posljednji niz poslovnih izvješća kompanija ojačao je optimizam ulagača glede snage korporativne dobiti i podupro jačanje dionica", ocijenio je Bran Gendreau, investicijski strateg za ING Investment Management.

Uzlet cijena na tržištima dionica potpomažu i očekivanja na tržištu da se približava završetak ciklusa zaoštravanja američke monetarne politike. To je podiglo cijene industrijskih, financijskih i svih ostalih dionica senzitivnih na podizanje kamatnih stopa. Takva očekivanja podupro je podatak o otvaranju svega 138.000 novih radnih mjesta u SAD-u tijekom travnja, nasuprot očekivanih 200.000, što je tržište protumačilo kao usporavanje ubrzanog gospodarskog rasta u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Cijena barela nafte potonula je ispod 70 dolara po prvi put od 13. travnja, što je ublažilo zabrinutosti na tržištu dionica oko negativnog učinka visokih troškova energenata na korporativne zarade. Međutim, energetske dionice bile su pod pritiskom većih prodaja.

Među ulagačima je dobro odjeknuo i podatak o skoku prometa u američkoj maloprodaji u travnju po najbržoj stopi u zadnje dvije godine, pri čemu su vodeći američki lanci maloprodaje ostvarili promet koji je premašio očekivanja ulagača. "Podatak o prometu u maloprodaji prilično je dobar, stoga su priče o slabljenju osobne potrošnje preuranjene unatoč činjenici da smo suočeni s porastom kamatnih stopa, višim troškovima energenata i usporavanjem rasta cijena nekretnina", kazao je John Caldwell, investicijski strateg pri McDonald Financial Groupu.

Dobre korporativne zarade potaknule su protekloga tjedna uzlet vrijednosti i europskih burzovnih indeksa na najvišu razinu u zadnjih gotovo pet godina. Tako je londonski Ftse indeks dobio 1,15 posto na vrijednosti, završivši trgovanje na 6.092 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 1,5 posto, na 6.113 bodova.

Cijene europskih dionica kontinuirano tijekom posljednjih mjeseci dosežu nove višegodišnje najviše razine pod utjecajem dobrih poslovnih izvješća kompanija, vala aktivnosti preuzimanja kompanija te visokih cijena različitih roba koje potiču jačanje dionica rudarskih i energetskih kompanija.

U bankarskom sektoru značajniji dobitnik bila je švicarska banka Credit Suisse, sa skokom cijena dionica od 2,3 posto uslijed objave boljih rezultata poslovanja nego što se procjenjivalo na tržištu. Ojačale su i dionice tvrtke Lafarge, nekih 1,5 posto, nakon što je taj proizvođač cementa objavio bolje od očekivanja rezultate poslovanja.

Rudarski sektor nastavio je ostvarivati dobitke pod utjecajem rasta cijene bakra na nove najviše razine. Pritom je Antofagasta zabilježila rast cijene dionica od 2,2 posto, BHP Billiton 0,7 posto, a Rio Tinto jedan posto.

Aktivnosti preuzimanja pružile su poticaj dionicama, pri čemu se među najvećim dobitnicima našla britanska banka Alliance&Leicester nakon što je u tisku objavljeno da je španjolski Santander u ekskluzivnim pregovorima o kupnji te banke za više od 6,5 milijardi funta. Dionica te britanske banke ojačala je 0,9 posto, iako je izvor blizak kompaniji te navode pobio, kazavši da ta najveća španjolska banka nije u ekskluzivnim pregovorima o kupnji A&L-a. Dionice Santandera su poskupjele 0,6 posto.

No, bilo je i gubitnika, predvođenih energetskim kompanijama nakon vijesti iz Bolivije o nacionalizaciji tamošnjih polja prirodnoga plina. Nadalje, ta je latinsko-američka zemlja naredila stranim kompanijama da priznaju državnu kontrolu, uključujući i španjolskom Repsolu. Dionice tog španjolskog energetskog diva izgubile su stoga na vrijednosti dva posto.

Indeks Tokijske banke Nikkei ojačao je 1,35 posto, dosegnuvši 17.153 boda. Tokijska burza nije radila od srijede zbog obilježavanja "Zlatnog tjedna".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙