FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet cijena američkih dionica zbog korekcija cijena nafte

NEW YORK, , 5. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Potpomognute oštrimklizanjem cijena nafte i podatkom o skoku prometa u maloprodaji, učetvrtak su porasle cijene dionica na američkim burzama.
NEW YORK, , 5. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Potpomognute oštrim klizanjem cijena nafte i podatkom o skoku prometa u maloprodaji, u četvrtak su porasle cijene dionica na američkim burzama.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,34 posto, na 11.438 bodova, najvišu razinu u proteklih šest godina. Tehnološki Nasdaq porastao je 0,9 posto, na 2.324 boda.

Zarade kompanija, uključujući industrijski konglomerat Tyco International, pomogle su dobrom raspoloženju ulagača na Wall Streetu. Ostali veliki industrijski proizvođači poput Boeinga i Caterpillara bili su također među vodećima po skoku cijena dionica. Njihove dionice poskupjele su 0,9 posto, a Tycoa za 3,6 posto

Cijena barela nafte potonula je ispod 70 dolara po prvi put od 13. travnja, što je ublažilo zabrinutosti na tržištu dionica oko negativnog učinka visokih troškova energenata na korporativne zarade. Međutim, energetske dionice bile su pod pritiskom većih prodaja.

Među ulagačima je dobro odjeknuo i podatak o skoku prometa u američkoj maloprodaji u travnju po najbržoj stopi u zadnje dvije godine, pri čemu su vodeći američki lanci maloprodaje ostvarili promet koji je premašio očekivanja ulagača.

"Podatak o prometu u maloprodaji prilično je dobar, stoga su priče o slabljenju osobne potrošnje preuranjene unatoč činjenici da smo suočeni s porastom kamatnih stopa, višim troškovima energenata i usporavanjem rasta cijena nekretnina", kazao je John Caldwell, investicijski strateg pri McDonald Financial Groupu.

Na europskim burzama cijene dionica ojačale su pod utjecajem dobrih zarada kompanija poput Totala. Tako je londonski Ftse indeks ojačao 0,5 posto, na 6.037 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 1,2 posto, na 6.039 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙