FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solidne zarade kompanija potaknule kupovine dionica

NEW YORK/LONDON, 23. travnja 2006. (Hina) - Solidne zarade kompanija uprvom ovogodišnjem tromjesečju te signal iz američke središnje bankeFed o završetku ciklusa podizanja kamatnih stopa uspjeli su proteklogatjedna na svjetskim tržištima dionica zasjeniti zabrinutosti ulagačavezane uz skupu naftu i rast inflacije, rezultiravši rastomvrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.
NEW YORK/LONDON, 23. travnja 2006. (Hina) - Solidne zarade kompanija u prvom ovogodišnjem tromjesečju te signal iz američke središnje banke Fed o završetku ciklusa podizanja kamatnih stopa uspjeli su protekloga tjedna na svjetskim tržištima dionica zasjeniti zabrinutosti ulagača vezane uz skupu naftu i rast inflacije, rezultiravši rastom vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.

Dow Jones indeks dobio je u tome razdoblju 1,9 posto na vrijednosti, dosegnuvši 11.347 bodova, najvišu razinu od siječnja 2000. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,7 posto, na 2.343 boda. Samo u utorak Dow Jones je porastao 195 bodova ili 1,8 posto, a Nasdaq 45 bodova ili gotovo dva posto, što su njihovi najveći dobitci u zadnjih otprilike godinu dana.

Zabilješka s posljednjeg sastanka američkih monetarnih zakonodavaca objavljena u utorak poslijepodne potaknula je uzlet cijena dionica, budući je iz nje vidljivo da su monetarni zakonodavci skloni završetku ciklusa podizanja kamatnih stopa. "Tržišta dionica prihvatila su to kao najbolju stvar koju su ikad dosad čula. Ulagači su i prije znali da se sprema završetak ciklusa podizanja kamatnih stopa, no htjeli su to i službeno vidjeti", ocijenio je raspoloženje na tržištu Bart Barnett, čelnik trgovanja pri Morgan Keegan & Co. Tržište sada očekuje još vjerojatno jedno podizanje kamatnih stopa, u svibnju, tako da bi kamatna stopa na prekonoćne pozajmice iznosila pet posto.

Cijene energetskih dionica dosegnule su rekordnu razinu nakon što je barel sirove nafte premašio 72 dolara. Pritom je dionica Exxon Mobila skočila 2,4 posto, a ConocoPhillipsa 3,4 posto.

Cijene američkih dionica rasle su i uslijed izvješća o solidnim zaradama kompanija u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Cijena dionice industrijskog konglomerata United Technologiesa ojačala je 6,6 posto, pošto je izvijestio o snažnijem od očekivanja rastu zarade u prvom ovogodišnjem tromjesečju te podigao procjenu rezultata poslovanja za 2006. Od većih dobitnika isticala se i dionica Yahooa, koja je poskočila 7,2 posto, budući je kompanija izvijestila o zaradi u skladu s očekivanjima Wall Streeta. To je potaknulo i kupovine ostalih tehnoloških dionica, pa su cijene dionica proizvođača čipova u prosjeku ojačale 1,8 posto.

Već poticaj rastu Dow indeksa dao je General Motors nakon što je izvijestio o manjem gubitku od očekivanja te objavio da zaokret u poslovanju daje rezultate. Dionice tog najvećeg proizvođača automobila u svijetu skočile su 10,1 posto. Dionice Altria Groupa poskupjele su 1,6 posto nakon što je dionica sadržana u Dow indeksu i matična kompanija proizvođača cigareta Philip Morris objavila dobit koja je nadmašila procjene.

Općenito gledano, izvješća o zaradama za zadnje tromjesečje su snažna. "Naše prognoze za rast zarada kreću se oko 13 posto na godišnjoj razini, i na dobrom su putu da se ostvare. Iznenađujuće su bolje od očekivanja, a prognoze su, općenito govoreći, dobre", smatra Jon Brorson, izvršni direktor pri Neuberger Bermanu.

Cijene europskih dionica dosegnule su najviše razine u zadnjih gotovo pet godina kako se ulagači nadaju završetku podizanja kamatnih stopa u SAD-u, a po dobitcima predvode energetske kompanije zbog skupe nafte i očekivanja njihovih rekordnih zarada. Londonski Ftse indeks ojačao je u proteklih tjedan dana 1,7 posto, na 6.133 boda. Frankfurtski DAX je poskočio tri posto, dosegnuvši 6.095 bodova.

Mnogi ulagači su strahovali da će Fed možda sa svojim dvogodišnjim zaoštravanjem monetarne politike otići korak predaleko i riskirati slabljenje osobne potrošnje i ulaganja, tako da ih je obradovao signal iz banke o skorom završetku zaoštravanja monetarne politike. "To je očigledno vrlo dobra vijest, no trebalo bi je prihvatiti s određenom dozom opreza budući da Fedovi bankari nisu znali u trenutku kad su sastavljali svoju izjavu da će nafta dosegnuti 72 dolara za barel", kazao je David Buik iz Cantor Indexa u Londonu. Nafta, i utjecaj rastućih cijena energenata na gospodarstvo, ostaje izvor zabrinutosti za ulagače u dionice, dodao je Buik.

Aktivnosti preuzimanja kompanija doprinijele su dobrom raspoloženju ulagača. Nova vijest s tog područja stigla je iz ICAP-a, najvećeg svjetskog međubankarskog brokera, koji je objavio dugo očekivani sporazum o kupnji financijskog tržišta EBS za 775 milijuna dolara u gotovini, potaknuvši rast njegovih dionica za gotovo 12 posto.

Europske dionice ojačale su 10 posto od početka godine pod utjecajem niza spajanja i akvizicija i općenito solidnih korporativnih zarada koji su osnažili nade da bi ovogodišnji prinosi na tržištu dionica mogli biti viši nego se u početku prognoziralo.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,2 posto, dosegnuvši 17.404 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙