FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HANFA za spajanje dviju burzi

PULA, 7. travnja 2006. (Hina) - Ukoliko se pitanje spajanja Varaždinskei Zagrebačke burze ne počne rješavati na skorim skupštinama tih burziHrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) će zamolitiinicijatore osnivanja treće burze da se što prije organiziraju iprofunkcioniraju, kako ne bi došlo do poremećaja u funkcioniranjutržišta kapitala.
PULA, 7. travnja 2006. (Hina) - Ukoliko se pitanje spajanja Varaždinske i Zagrebačke burze ne počne rješavati na skorim skupštinama tih burzi Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) će zamoliti inicijatore osnivanja treće burze da se što prije organiziraju i profunkcioniraju, kako ne bi došlo do poremećaja u funkcioniranju tržišta kapitala.

Posljednja događanja oko spajanja dviju burzi pokazala su amaterizam i egoizam koji su rezultirali neprofesionalizmom, rekao je predsjednik Uprave HANFA-e Ante Samodol na današnjem otvaranju godišnje konferencije Varaždinska burze.

Sudionici na tržištu reagirali su inicijativom za osnivanje treće burze, čime su, kaže Samodol, pokazali snagu hrvatskog tržišta kapitala i prisilit će Varaždinsku i Zagrebačku burzu da zatome egoizam i da se organiziraju.

Zamijetio je i da postojeće burze godinama nisu ponudile nikakve nove instrumente ulaganja koje sudionici sve više traže. Zbog svega toga HANFA, primjerice, nositeljima ekonomske politike može predložiti da zbog neefikasnosti postojećih burzi dionice tvrtki iz državnog portfelja uvrsti na novu burzu. Cilj toga nije dezintegracija tržišta, već želja da trgovinski sustav uistinu funkcionira, poručio je Samodol.

Okupljene brokere pozvao je i da predlože nove kandidate za svog predstavnika u Savjetu HANFA-e jer trenutno izabrani predstavnik, odnosno Ivan Tadin iz brokerske kuće Hita vrijednosnica, to ne može postati.

Pojasnio je da bi HANFA idućeg tjedna Tadinu trebala oduzeti licencu zbog kršenja Zakona o tržištu vrijednosnim papirima prilikom trgovanja povlaštenim dionicama Croatia osiguranja.

Oformljeni Savjet HANFA-e moći će sudjelovati i u dovršavanju prijedloga novog zakona o tržištu vrijednosnim papirima koji treba biti gotov u listopadu ove godine.

Samodol je predstavio i neke od novosti koje bi trebao donijeti taj zakon, poput primjerice prekršajne ili kaznene odgovornosti novinara koji pišu namjenske tekstove, tj. kroz svoje tekstove nagovaraju ili odgovaraju na akcije na tržištu. Dodao je i kako Agencija već ima podatke o novinarima koji se bave takvim "prikrivenim reklamiranjem" bilo zbog svoje uključenosti, ili zbog bliskosti sa sudionicima na tržištu.

(Hina) xrub xbn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙