FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar skok cijena sirovina ograničio dobitke na svjetskim burzama

NEW YORK, LONDON, 17. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Oštar uzlet cijenanafte i ostalih sirovina na svjetskim robnim tržištima proteklogatjedna zabrinuo je ulagače, senzitivne na kretanje korporativnihzarada i osobne potrošnje, što je rezultiralo ograničenim dobicimaodnosno korekcijama cijena dionica na najvažnijim svjetskim burzama.
NEW YORK, LONDON, 17. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Oštar uzlet cijena nafte i ostalih sirovina na svjetskim robnim tržištima protekloga tjedna zabrinuo je ulagače, senzitivne na kretanje korporativnih zarada i osobne potrošnje, što je rezultiralo ograničenim dobicima odnosno korekcijama cijena dionica na najvažnijim svjetskim burzama.

Njujorški Dow Jones indeks u tome razdoblju porastao je skromnih 0,16 posto, na 11.137 bodova. No, tehnološki Nasdaq spustio se 0,5 posto, na 2.326 bodova.

Barel nafte na njujorškom tržištu premašio je protekloga tjedna 69 dolara, najvišu razinu u zadnjih sedam mjeseci uslijed eskalacije zabrinutosti vezane uz iranski nuklearni program. Neki analitičari smatraju da bi cijena nafte mogla dosegnuti i 100 dolara. "Kombinacija faktora, od nedavnog porasta cijena nafte do zabrinutosti u vezi zarada i općenito visokih kamatnih stopa pritisnula je dionice", rekao je strateg pri Miller, Tabak&Co., Peters Boockvar.

Među vodećim gubitnicama u tehnološkom sektoru isticale su se dionice Internet kompanija poput Googlea i proizvođača čipova kao što je Applied Materials. Oslabila je značajnije i dionica najvećeg svjetskog osiguravatelja, American International Groupa, za 1,3 posto, odražavajući zabrinutosti ulagača zbog mogućeg daljnjeg rasta američkih kamatnih stopa, koje narušuju korporativne zarade i smanjuju osobnu potrošnju.

Od dobitnika valja istaknuti dionicu Boeinga, koja je porasla na rekordno visoku razinu od 84,22 dolara nakon što je Kina naručila od tog američkog proizvođača zrakoplova 80 zrakoplova tipa Boeing 737 u vrijednosti 4,6 milijardi dolara. Nadalje, dionica proizvođača vozila General Motorsa poskočila je 4,2 posto, na 20 dolara, nakon što je čelnik odjela za razvoj proizvoda Bob Lutz objavio da kompanija može zadržati tržišni udjel do 20 posto tijekom vremena.

Skupa nafta podigla je i cijene dionica u energetskom sektoru. Dionica najveće svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji, Exxona ojačala je jedan posto, a Chevrona 1,8 posto. "Nove zabrinutosti stvaraju visoke cijene nafte, pa bi se daljnji uzlet cijena na tržištima dionica mogao pokazati teškim", ustvrdio je Tim Biggam, strateg pri Man Securitiesu, brokerskoj tvrtki iz Chicaga.

Cijene većine europskih dionica korigirane su u tome razdoblju kako viši troškovi sirovina potiču zabrinutost i europskih ulagača oko njihova utjecaja na korporativne zarade. Londonski Ftse indeks gotovo se i nije mijenjao, završivši trgovanje u četvrtak na 6.029 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,6 posto, na 5.918 bodova.

"Bilježili smo od početka godine dobar uzlet, tako da sada ne moramo biti previše agresivni", kazao je Neil Dwane iz RCM-a. "Ulagači koji ulažu novac na tržište dionica sada bi bili prilično zadovoljni kupovati po cijenama nižim za dva do tri posto".

Među najvećim gubitnicima bio je rudarski sektor, predvođen tvrtkama Rio Tinto i Antofagasta, čije su dionice oslabile nakon korekcija cijena cinka i bakra s rekordnih razina.

Korekciju europskih dionica naniže djelomice je izazvao i indeks njemačkog Centra za ekonomska istraživanja ZEW, pokazavši daljnji pad povjerenja njemačkih ulagača u travnju. Njegova vrijednost se u tom mjesecu spustila na 62,7 bodova s ožujskih 63,4 bodova, a dobivena je istraživanjem provedenim na 316 analitičara i institucionalnih ulagača.

U bankarskom sektoru značajnije gubitke zabilježio je Credit Suisse, u visini nekih dva posto, nakon što je švicarska kompanija postavila nove ciljane rezultate za svoje poslovanje, uključujući i za dio poslovanja koji se bavi investicijskim bankarstvom.

Najveća pojedinačna gubitnica bila je dionica tvrtke Serono, čija je cijena potonula za 11 posto nakon što je ta švicarska biotehnološka tvrtka obustavila potragu za kupcem i umjesto toga krenula u potragu za akvizicijom.

Dionice Londonske burze, pak, našle su se u središtu pozornosti nakon što je američko tržište dionica Nasdaq kupilo 15 posto udjela u LSE-u, dva tjedna nakon odustajanja od 2,4 milijarde funta teške ponude za Londonsku burzu. Dionice njihovih rivala Euronexta i Deutsche Boerse dobile su na vrijednosti više od dva posto uslijed priča o konsolidaciji toga sektora.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je prošloga tjedna za više od dva posto, zaključivši poslovanje u četvrtak na 17.199 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙