FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski veleposlanik najavio daljnju pomoć u razminiranju

SISAK, 3. svibnja 2006. (Hina) - Novi japanski veleposlanik u HrvatskojTetsuhisu Shirakawu danas je posjetio Hrvatski centar za razminiranjeu Sisku gdje je najavio nastavak japanske pomoći u uklanjanju mina iotklanjanju minske opasnosti u Hrvatskoj.
SISAK, 3. svibnja 2006. (Hina) - Novi japanski veleposlanik u Hrvatskoj Tetsuhisu Shirakawu danas je posjetio Hrvatski centar za razminiranje u Sisku gdje je najavio nastavak japanske pomoći u uklanjanju mina i otklanjanju minske opasnosti u Hrvatskoj.

Protuminsko djelovanje u Hrvatskoj, kako je istaknuo ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth, Japan izravno podupire od 2002., od kada je za strojeve, vozila, opremu za pirotehničare, oznake minske opasnosti, laserske daljinometre i računala, te testiranje visokosofisticiranih uređaja za detekciju minsko-eksplozivnih sredstava, Hrvatskoj darovao oko 700 tisuća eura.

Ravnatelj Jungwirth izrazio je zahvalnost na pomoći i potpori koju Japan daje Hrvatskoj u uklanjanju mina i otklanjanju minske opasnosti, a predstavnici HCR-a upoznali su veleposlanika Shirakawu sa sustavom humanitarnog protuminskog djelovanja u Hrvatskoj.

U sklopu nastupnog posjeta HCR-u, japanski veleposlanik obišao je protuminsko radilište u Reljkovićevoj ulici u Petrinji, prostor između nasipa i prvih obiteljskih stambenih kuća, blizu središtu grada, gdje su mine uklanjali pirotehničari tvrtke Rumitel i partneri, te gdje nadzornici HCR-a provode završni nadzor prije predaje razminiranih površina na korištenje.

Veleposlanik Shirakawu istaknuo je da mu je velika čast, s obzirom na to da je u Hrvatskoj tek dva mjeseca, biti u nastupnom posjetu ustanovi koja organizira protuminsko djelovanje, naglasivši da nikada do sada nije vidio mine koje su postavljene tako blizu prvih kuća i ljudi koji u njima žive.

Napomenuo je da je on znanstvenik i da podržava znanstvenu i svaku drugu potporu Japana humanitarnom razminiranju u Hrvatskoj kao i svaku takvu suradnju Hrvatske i Japana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙