FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija HCR-a "Travanj-mjesec zaštite od mina"

ZAGREB, 14. travnja 2006. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje(HCR) i ovoga je proljeća upriličio tradicionalnu akciju "Travanj-mjesec zaštite od mina" kojom želi spriječiti stradavanje ljudi,posebice u vrijeme proljetnih radova, i skrenuti pozornost na problemesvih koji žive u blizini minski sumnjivog i minama zagađenog područja,priopćeno je danas iz HCR-a.
ZAGREB, 14. travnja 2006. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje (HCR) i ovoga je proljeća upriličio tradicionalnu akciju "Travanj- mjesec zaštite od mina" kojom želi spriječiti stradavanje ljudi, posebice u vrijeme proljetnih radova, i skrenuti pozornost na probleme svih koji žive u blizini minski sumnjivog i minama zagađenog područja, priopćeno je danas iz HCR-a.

Edukativna kampanja provodi se upravo u travnju jer je tijekom tog mjeseca, u zadnjih osam godina, smrtno stradalo čak 13 osoba od ukupno 20 poginulih. Najviše stradavanja zabilježeno je prilikom skupljanja drva (sedam), a stradalo je i šest poljoprivrednika i pet pirotehničara, navodi se priopćenju.

HCR-ova kampanja pod motom "Prepoznati opasnost od mina prvi je korak zaštite" stoga je najviše usmjerena na stanovništvo koje je prisiljeno živjeti i kretati se područjima koja se nalaze u blizini minski sumnjivog prostora, a takvih je u građana u Hrvatskoj gotovo milijun.

Premda broj stradalih i žrtava mina opada iz godine u godinu, prošle je godine poginulo četvero, a ozlijeđeno je 13 osoba pa HCR ponovno upozorava građane da ne ulaze u minska polja i minski sumnjiva područja da poštuju znakove opasnosti od mina i razminiranje prepuste stručnjacima.

Tijekom travnja Hrvatski crveni križ će održati brojna predavanja za djecu osnovnih škola, kao i za terenske radnike javnih poduzeća dok će HCR i Centar za testiranje, razvoj i obuku organizirati međunarodno savjetovanje "Humanitarno razminiranje 2006". Osim toga, prikazivat će se spotovi na lokalnim TV postajama i govorne poruke na radio postajama o opasnosti od mina, a Norveška narodna pomoć će organizirati predstave "Bembo i prijatelji" u području svog djelovanja.

HCR je od početka 2006. postavio oko 10.000 velikih oznaka upozorenja na minsku opasnost u svrhu prevencije stradavanja i zaštite ljudskih života, navodi se u priopćenju i dodaje da aktivnosti na edukaciji o opasnostima od mina neće prestati po završetku travnja, kao ni obilježavnje minski sumnjivog područja, jer sve te akcije pozitivno utječu na prevenciju minskih incidenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙