FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: međunarodno savjetovanje o humanitarnom razminiranju

Šibenik: međunarodno savjetovanje o humanitarnom razminiranjuŠIBENIK, 24. travnja 2006. (Hina) - Unaprjeđenje tehnike i tehnologijeza otkrivanje mina na minski sumnjivim područjima središnja je tema 3.Međunarodnog stručnog savjetovanja "Humanitarno razminiranje, ootkrivanju mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava" koje je, uorganizaciji Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), jutros počelo uhotelskom naselju Solaris kod Šibenika.
ŠIBENIK, 24. travnja 2006. (Hina) - Unaprjeđenje tehnike i tehnologije za otkrivanje mina na minski sumnjivim područjima središnja je tema 3. Međunarodnog stručnog savjetovanja "Humanitarno razminiranje, o otkrivanju mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava" koje je, u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), jutros počelo u hotelskom naselju Solaris kod Šibenika.

U radu trodnevnog savjetovanja sudjeluje 150 stručnjaka, predstavnika tvrtaka za razminiranje, nevladinih organizacija i međunarodnih institucija iz 25 zemalja.

"Cilj je ubrzati proces razminiranja, povećati sigurnost i kvalitetu, te sniziti vrlo visoku cijenu humanitarnog razminiranja", naglasio je na konferenciji za novinare Otto Jungwirth, ravnatelj HCR-a.

U Hrvatskoj je 1147 četvornih kilometara minski sumnjivog područja. No, prema procjenama i podacima kojima raspolaže HCR, 20-25 posto tog područja stvarno je minirano, dok za ostale površine ne postoje indikatori miniranja, ali postoji mogućnost da se na njima nalaze nepoznata minska polja.

"Trenutno se za otkrivanje mina koriste samo psi i detektori metala, što su spore i nepouzdane metode. Međutim, upravo u Hrvatskoj na području Benkovca testirani su dualni senzori, japanski uređaji koji se temelje na GPR (Grand Penetration Radar) tehnologiji", naglasio je ravnatelj Jungwirth.

Rezultat te tehnologije je slika na kojoj se mogu razlikovati neopasni materijali u odnosu na mine. U Benkovcu su testirana četiri tipa vozila s tom tehnologijom, a u okviru savjetovanja bit će predstavljeni i rezultati tog testiranja.

Ove je godine za humanitarno razminiranje u Hrvatskoj osigurano 302 milijuna kuna, a tim bi sredstvima trebalo biti razminirano 28 četvornih kilometara minski sumnjivih površina.

Republika Hrvatska je jedan od najvećih proizvođača strojeva za razminiranje koji se koriste u 26 zemalja u svijetu. U Solarisu je svoje strojeve izložilo 11 proizvođača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙