FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TŽV Gredelj i Siemens potpisali ugovor o suradnji

ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - Tvornica željezničkih vagona (TŽV)Gredelj i tvrtka Siemens potpisali su danas sporazum o suradnji naprojektu isporuke putničkih vagona Hrvatskim željeznicama (HŽ).
ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - Tvornica željezničkih vagona (TŽV) Gredelj i tvrtka Siemens potpisali su danas sporazum o suradnji na projektu isporuke putničkih vagona Hrvatskim željeznicama (HŽ).

Posao isporuke 18 putničkih vagona vrijedan je 25 milijuna eura, istaknuli su potpisnici sporazuma predsjednik Uprave TŽV Gredelj Ivan Tolić i predsjednik Uprave Siemensa d.d. Uwe Gregorius.

S obzirom da HŽ planira nabavku novih modernih putničkih vagona za brzine do 200 kilometara na sat, sporazum definira odnos između Siemensa koji raspolaže projektnom dokumentacijom i TŽV-a Gredelja koji raspolaže znanjem i tehnologijom izrade vagona.

Prema sporazumu, Gredelj će ponuditi projekt HŽ-u i u slučaju realizacije posla biti nositelj ugovora, a Siemens će biti ekskluzivni podisporučitelj TŽV Gredelju za one dijelove koji se ne isplate ili ne mogu napraviti u Hrvatskoj.

U slučaju realizacije posla s HŽ-om, kako je rečeno, svaka od partnerskih strana u projektu bi realizirala oko 50 posto ugovorenog volumena.

Ukoliko ove dvije tvrtke dobiju posao na javnom natječaju očekivana dinamika proizvodnje je jedan vagon na mjesec tijekom 2007. godine.

S obzirom da Siemens raspolaže projektnom dokumentacijom i pravima za proizvodnju raznih željezničkih vozila koje je proizveo za brojne željezničke operatere na međunarodnom tržištu, a TŽV Gredelj tehnološkim preduvjetima proizvodnje željezničkih vozila, obje tvrtke planiraju zajednički nastup na trećim tržištima s vagonima i komponentama za ostala željeznička vozila.

Potpisivanju sporazuma nazočio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta koji je istaknuo kako je nabavka 18 vagona za HŽ dio projekta modernizacije i ulaganja u tu tvrtku.

Također je mišljenja kako će suradnja ove dvije tvrtke omogućiti i njihov zajednički nastup na trećim tržištima, odnosno da se zajednički javljaju na natječaje izvan Hrvatske.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙