FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina i ECB pogodili europske burzovne indekse

LONDON,FRANKFURT, 27. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su pale na najniže razine u posljednjih više odtjedan dana, pritisnute odlukom Kine da podigne kamatne stope iizjavama ECB-a koje upućuju na daljnje zaoštravanje monetarnepolitike.
LONDON,FRANKFURT, 27. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su pale na najniže razine u posljednjih više od tjedan dana, pritisnute odlukom Kine da podigne kamatne stope i izjavama ECB-a koje upućuju na daljnje zaoštravanje monetarne politike.

Londonski Ftse indeks do podneva je potonuo nešto više od jedan posto, na 6.041 bod. Frankfurtski DAX indeks bio je na podjednakom postotnom gubitku, spustivši se na 6.040 bodova.

"To će stvoriti nešto kratkoročne galame na tržištu dionica koje ionako pokušava ostvariti profit na svemu što ima veze s Kinom", kazao je Mark Tinker, čelnik analize u brokerskoj tvrtki Execution u Londonu, osvrnuvši se na podizanje kamatnih stopa u Kini.

Kineska središnja banka podigla je kamatnu stopu na jednogodišnje pozajmice na 5,85 posto, što je njihovo prvo povećanje od listopada 2004.

Član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Nicholas Garganas ranije je izjavio da su kamatne stope u eurozoni osjetno ispod svoje uobičajene razine, potičući nagađanja o daljnjem zaoštravanju monetarne politike.

Nakon niza dobrih poslovnih izvješća kompanija posljednjih dana uslijedile su prognoze njemačkog Siemensa koje su razočarale one ulagače koji su se usmjerili na vijesti da njemački industrijski div očekuje usporavanje rasta. Siemens je najavio i akviziciju američke tvrtke za proizvodnju medicinske dijagnostičke opreme vrijednu 1,86 milijardi dolara, što neki ulagači drže preskupim, spustivši cijene njegovih dionica za 3,7 posto.

Oslabile su i dionice tehnološkog sektora, predvođene Alcatelom, čije su dionice potonule 6,3 posto nakon što je žestok cjenovni pritisak smanjio profitne margine tog francuskog proizvođača telekom opreme unatoč snažnom rastu prihoda od prodaje.

Nadalje, značajnije su oslabile dionice rudarskog sektora, u prosjeku nekih 4,1 posto te one sektora nafte i plina uslijed pada cijena nafte ispod 72 dolara po barelu, spustivši u prosjeku cijene dionica njegovih pripadnika za 2,2 posto.

Indeks Tokijske burze ojačao je 0,34 posto, dosegnuvši 17.114 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙