FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 28. travnja 2006.(Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti izsvijeta.
ZAGREB, 28. travnja 2006.(Hina) - Donosimo izbor zanimljivosti iz svijeta.

FREETOWN - "Osama bin Laden" još uvijek je u bijegu negdje po džunglama Sijera Leonea - nakon što je s još dvadeset svojih istomišljenika pobjegao iz rezervata za čimpanze, gdje su u nedjelju zajedničkim snagama ubili jednog lokalnog vozača taksija i ozlijedili troje američkih turista. Čimpanza, koji je ime dobio po najtraženijem teroristu na svijetu i čelniku al-Qaide, jedan je od majmuna koji su maltretirali i pretukli četiri osobe u rezervatu za čimpanze Tacugama u blizini glavnoga grada Sijera Leonea Freetowna. Među bjeguncima je i čimpanza kojega su čuvari rezervata nazvali Charles Taylor, po liberijskom ratnom vođi koji je trenutačno u posebnom UN-ovu pritvoru u Freetownu gdje čeka suđenje.

RIM - Talijanski restoran kažnjen je sa 688 eura jer je žive jastoge izložio u ledu, a spomenuta je kazna predviđena novim zakonom o zlostavljanju životinja. Sud u talijanskoj Vicenzi na sjeveroistoku Italije presudio je da je tako izložen jastog oblik zlostavljanja, jer rakove izlaže polaganoj smrti gušenjem. Vlasnik restorana La Conchiglia D'Oro (Zlatne školjke) najavio je žalbu. "Kažu da jastozi na ledu pate... Na sudu su ih usporedili s drugim životinjama, poput pasa i mačaka", rekao je. Tužbu je podigao Gianpaolo Cecchetto, bivši aktivist udruga za zaštitu okoliša, koji je u restoranu s dvoje djece ručao u svibnju 2002. godine. Inače Italija ima jedan od najoštrijih zakona o zaštiti prava životinja. Rim je tako zabranio držanje zlatnih ribica, a Torino donio zakon koji predviđa kaznu od 500 eura za vlasnike koji ljubimce ne šetaju barem tri puta dnevno.

BRUXELLES - Britanskoj transseksualki mirovina se treba isplaćivati od njenog 60. rođendana a ne od 65. kao u slučaju muškaraca, presudio je Europski sud u četvrtak. Europski sud pravde sa sjedištem u Luksemburgu presudio je u korist Sarah Richards kojoj je odbijen zahtjev da u mirovinu ode sa 60 godina starosti jer Britanija ne dopušta promjenu spola u rodnim listovima. Richards je bio rođen 1942. godine kao muško no spol je promijenio 2001. godine nakon što mu je dijagnosticirana rodna dysphoria, stanje koje liječnici i psiholozi definiraju kao trajnu odbojnost osobe prema vlastitom spolu. Po presudi suda "pravo da se ne bude diskriminiran jedno je od temeljnih ljudskih prava", a "sud utvrđuje da je neravnopravan odnos" prema Richardsu temeljen na "njenoj nemogućnosti da joj se prizna novi spol nakon operacije".

ŽENEVA - Na rast djeteta do njegove pete godine više utječe okolina nego genetski faktori, ustvrdili su djelatnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ta je UN-ova agencija ustanovila da, unatoč razlikama koje postoje među pojedincima, rast prosječnog djeteta u bilo kojem dijelu svijeta leži u točno određenom nizu faktora. "Djeca iz Indije, Norveške i Brazila pokazuju sličnosti u fizičkom razvoju kada su im omogućeni zdravi uvjeti za život u njihovim ranim godinama. Na razlike u rastu djece do pet godina više utječu, primjerice, kvalitetna ishrana, nezagađen okoliš, dobra zdravstvena zaštita i prehrambene navike, od genetskih ili etničkih faktora", stoji u priopćenju WHO-a o standardima o rastu djece. Studiju su znanstvenici proveli među 8.000 mališana iz Brazila, Gane, Indije, Norveške, Omana i SAD-a u dobi do pet godina, a sva odabrana djeca imala su "optimalne uvjete za pravilan rast".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙