FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Stranke s hrvatskim predznakom o ustavnim reformama

MOSTAR, 27. travnja 2006. (Hina) - Sve istaknutije političke stranke uBiH s hrvatskim predznakom, izuzev HDZBiH, u prvim reakcijamapozdravljaju ishod glasovanja u srijedu kasno navečer u državnomParlamentu BiH kojim su odbačene predložene ustavne promjene, što suih uz posredovanje Sjedinjenih Država dogovorila vodstva šestparlamentarnih stranaka iz BiH.
MOSTAR, 27. travnja 2006. (Hina) - Sve istaknutije političke stranke u BiH s hrvatskim predznakom, izuzev HDZBiH, u prvim reakcijama pozdravljaju ishod glasovanja u srijedu kasno navečer u državnom Parlamentu BiH kojim su odbačene predložene ustavne promjene, što su ih uz posredovanje Sjedinjenih Država dogovorila vodstva šest parlamentarnih stranaka iz BiH.

HDZBiH je jedina stranka s hrvatskim predznakom čiji je predsjednik Dragan Čović potpisao Sporazum o ustavnim promjenama na temelju kojeg su predloženi ustavni amandmani koji u Parlamentu BiH nisu dobili potporu dvotrećinske većine nužne za njihovo prihvaćanje.

"HDZBiH je razočaran ovakvim ishodom glasovanja u državnom Parlamentu BiH koji predstavlja korak nazad za BiH", izjavio je glasnogovornik HDZBiH Mišo Relota. Po njegovim riječima odbacivanje predloženih ustavnih amandmana nije povoljno za hrvatski narod u BiH jer će se izbori zakazani za listopad ove godine održati po starom izbornom zakonu koji ne ide u prilog najmalobrojnijem hrvatskom narodu u BiH.

U HDZBiH smatraju da bi se usvajanjem ustavnih amamndmana izborni zakon poboljšao u korist Hrvata u BiH.

No, predsjednik novoutemeljene stranke "HDZ 1990" Božo Ljubić tvrdi suprotno. "Usvajanjem predloženih amandmana pozicija Hrvata u BiH dodatno bi se pogoršala jer se njima hrvatski narod dovodi u još neravnopravniji položaj nego do sada. Predloženim amandmanima smanjuju se ovlasti Doma naroda u Državnom Parlamentu, a u Zastupničkom domu državnog Parlamenta predloženi amandmani omogućavaju srpskim zastupnicima iz Republike Srpske i Bošnjačkim zastupnicima iz Federacije BiH da na temelju entitetskog kriterija glasovanja donose odluke mimo volje hrvatskih zastupnika", kazao je Ljubić.

Predsjednik Nove hrvatske inicijative Krešimir Zubak na izvanrednoj konferenciji za novinare u Mostaru je izjavio da bi se usvajanjem predloženih ustavnih amandmana legalizirala dvoentitetska podjela BiH i stvorila izlazna strategija međunarodnoj zajednici za dizanje ruku od BiH. No, unatoč odbacivanju predloženih amandmana, što izaziva nezadovoljstvo međunarodne zajednice, Zubak smatra da nije potrošena ideja ustavnih promjena. "Nakon listopadskih izbora mogu se obnoviti razgovori o ustavnim reformama", rekao je Zubak.

Hrvatska seljačka stranka BiH (HSSBiH) danas je priopćila kako je za Hrvate u BiH "izrazito štetno" entitetsko glasovanje u državnom Parlamentu kakvo je zagovarano predloženim ustavnim amandmanima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙