FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush zaustavlja punjenje američkih naftnih rezervi kako bi se smanjile cijene goriva

WASHINGTON, 25. travnja 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W.Bush naredio je u utorak privremeno zaustavljanje punjenja američkihstrateških naftnih rezervi kako bi više goriva ostalo za tržište ipomogao smanjenje sve većih cijena benzina.
WASHINGTON, 25. travnja 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush naredio je u utorak privremeno zaustavljanje punjenja američkih strateških naftnih rezervi kako bi više goriva ostalo za tržište i pomogao smanjenje sve većih cijena benzina.

Bush je također naložio ministarstvima energetike i pravosuđa da provedu istragu da li netko ilegalno manipulira cijenama benzina na tržištu.

Bushova administracija i njegovi republikanci u Kongresu su pod sve većim pritiskom javnosti da nešto poduzmu kako bi se smanjile cijene benzina koje se u Sjedinjenim Državama sada kreću oko 3 dolara za galon (3,78 litara).

Bush je kazao kako su trenutne američke strateške naftne rezerve dovoljno velike da zaštite zemlju od eventualnih većih poremećaja u narednih nekoliko mjeseci.

"Prekidanjem punjenja do jeseni ostavit ćemo malo više nafte na tržištu", rekao je Bush govoreći u Washingtonu Udruzi za obnovljiva goriva.

Američke naftne rezerve imaju nekih 685 milijuna barela. Energetski stručnjaci se, međutim, slažu kako će skoro sve što Bush ili Kongres mogu učiniti da povećaju ponudu ili smanje potražnju na tržištu goriva trebati godine za provedbu.

Nije jasno kakve će posljedice istraga o mogućem ilegalnom nabijanju cijena benzina imati na visoke cijene, ako će ih uopće biti. Očekuje se da će se visoke cijene benzina održati u SAD-u tijekom cijelog ljeta, a mogle bi dosegnuti 3,25 dolara za galon.

Bush je također pozvao američke naftne tvrtke koje bilježe rekordne profite da povećaju ulaganja u alternativne izvore nafte.

Rekordni profiti naftnih tvrtki uz istodobno sve više cijene benzina privukli su pozornost američkih kongresnika od kojih su neki rekli kako bi trebalo razmotriti uvođenje poreza na takve neočekivano visoke profite.

Bush se zauzeo i za povećanje američkih kapaciteta za preradu nafte.

On je također ocijenio da su sve veće cijene benzina odraz američke ovisnosti o nafti i pozvao na pojačano usmjeravanje na alternativne izvore energije poput etanola i vodika koji bi se koristili u automobilima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙