FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran i Kina podigli cijena nafte na svjetskom tržištu

LONDON, 25. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte u utoraksu porasle iznad 73 dolara po barelu, prekinuvši spuštanje sprošlotjednih rekordnih razina, uslijed obnovljenih zabrinutosti okoiranskog nuklearnog programa i skoka potražnje iz Kine.
LONDON, 25. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte u utorak su porasle iznad 73 dolara po barelu, prekinuvši spuštanje s prošlotjednih rekordnih razina, uslijed obnovljenih zabrinutosti oko iranskog nuklearnog programa i skoka potražnje iz Kine.

Barel sirove nafte na njujorškom je tržištu poskupio 40 centi, na 73,73 dolara, samo dan nakon što se njegova cijena spustila za 2,5 posto s rekordno visokih 75,35 dolara zabilježenih u prošli petak. Londonskom Brentu cijena je porasla za 60 centi, na 73,60 dolara po barelu.

Glavni iranski pregovarač za nuklearnu energiju Ali Larijani kazao je da će njegova zemlja suspendirati odnose s UN-ovom Međunarodnom agencijom za atomsku energiju ako mu budu nametnute sankcije koje zagovaraju Sjedinjene Države.

"Tržište danas reagira kao da je nafta po cijeni nešto nižoj od 74 dolara povoljna prilika", kazala je Deborah White iz SG CIB Commodities u Parizu. "Dobili smo opet neke agresivne izjave iz Irana i podatke o kineskoj potražnji za naftom koji ukazuju na rast".

Potražnja nafte iz Kine, drugog najvećeg svjetskog potrošača tog energenta, porasla je u ožujku za šest posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, primičući se tako bliže procjenama tržišta o podršci koju daje vrtoglavi rast gospodarstva i spremanje zaliha u očekivanju rasta cijena goriva.

Najveći rast od rujna pokazuje da je ta zemlja trošila 6,44 milijuna barela dnevno u ožujku, sudeći po izračunu koji se temelje na službenim podacima. "Rizici koji podupiru tržišta ostaju neriješeni, a kineska snažna potražnja utjecat će na temeljne tržišne odnose", kazao je Hiroyuki Kitakata, direktor robnog poslovanja u Barclays Capitalu u Tokiju.

Cijene nafte dosegnule su rekordne razine ove godine zahvaljujući zabrinutostima da bi sukob Irana sa Zapadom mogao smanjiti izvoz nafte iz tog četvrtog najvećeg svjetskog proizvođača, izgubljenim nigerijskim isporukama i ulaganjima investicijskih fondova u naftu i druge robe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙