FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: Vlada mora onemogućiti INA-i da slobodno određuje cijene benzina

ZAGREB, 13. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska stranka prava (HSP)pozvala je danas Vladu da djeluje na cijene naftnih prerađevina, aline smanjenjem trošarina i PDV-a, što bi izazvalo manjak u državnomproračunu, već da Ini onemogući svojevoljno određivanje cijena.
ZAGREB, 13. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska stranka prava (HSP) pozvala je danas Vladu da djeluje na cijene naftnih prerađevina, ali ne smanjenjem trošarina i PDV-a, što bi izazvalo manjak u državnom proračunu, već da Ini onemogući svojevoljno određivanje cijena.

Saborski zastupnik HSP-a Miroslav Rožić ocijenio je na konferenciji za novinare Kluba zastupnika HSP-a da je cijena benzina u Hrvatskoj dosegnula "psihološku gornju granicu" od osam kuna po litri, da litra supera 98 stoji 8,53 kune, a eurosupera 95 - 7,98 kuna. Podsjetio je na izjavu premijera Ive Sanadera da će Vlada intervenirati dosegne li cijena benzina osam kuna.

No istaknuo je da Vlada ne bi trebala intervenirati smanjenjem trošarina i PDV-a na naftne prerađevine jer bi to bitno umanjilo priljev novca u proračun, nego ukinućem Inina monopola da određuje cijene benzina, bez obzira na to rastu li ili padaju na svjetskom tržištu.

"Država mora monopol ukinuti ili ga oporezovati, a ne smanjivati svoje prihode", smatra Rožić.

HSP također smatra da INA zamagljuje oči javnosti jer cijene benzina određuje po ključu da one nezamjetno i umjereno rastu, ali da rastu gotovo svaki tjedan, zatim pojeftinjuju za nekoliko lipa, a onda opet rastu.

"INA već četvrtu godinu slobodno određuje cijene benzina i uopće ih ne zanima rastu li cijene nafte na svjetskom tržištu ili padaju, rastu li njezini troškovi ili ne. To je nedopustivo", rekao je Rožić.

Stoga, ističe, Vlada mora "udariti" na Inin obračun trgovačke marže, odnosno onemogućiti fiksnu maržu kako bi INA, kao i sve svjetske naftne tvrtke, dijelila sudbinu potrošača i svjetskog gospodarstva.

"Nemoguće je da sve svjetske tvrtke trpe troškove zbog cijena nafte, a INA ne", rekao je.

Zastupnik Rožić napomenuo je i da zadnjih mjeseci cijene nafte na svjetskom tržištu ubrzano rastu, a da je Inina godišnja dobit 800 milijuna do milijarde kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙