FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC drži da su cijene nafte previsoke

DUBAI, 18. travnja 2006. (Hina/Reuters) - OPEC smatra da su cijenenafte previsoke nakon što su dosegnule novi rekord, prekoračivširazinu od 70 dolara po barelu, te da njihov rast nije opravdan odnosomponude i potražnje na tržištu, izjavio je u utorak jedan višiizaslanik naftnog kartela.
DUBAI, 18. travnja 2006. (Hina/Reuters) - OPEC smatra da su cijene nafte previsoke nakon što su dosegnule novi rekord, prekoračivši razinu od 70 dolara po barelu, te da njihov rast nije opravdan odnosom ponude i potražnje na tržištu, izjavio je u utorak jedan viši izaslanik naftnog kartela.

Sirove nafte ima dovoljno a Saudijska Arabija i ostali proizvođači obvezali su se da će dobro opskrbljivati tržište, konstatirao je.

"OPEC je čvrsto uvjeren da su cijene previsoke i da takve nikome ne odgovaraju. No, to nema nikakve veze s odnosom ponude i potražnje", naglasio je neimenovani izaslanik OPEC-a.

Barel sirove nafte dosegnuo je na američkom tržištu novi rekord od 70,86 dolara, što je jedan cent više od dosadašnjeg rekorda zabilježenog u kolovozu prošle godine nakon što su uragani opustošili naftnu infrastrukturu u Meksičkom zaljevu. Na londonskom je dolaru barel prekoračio 72 dolara.

"Motor rasta cijena je geopolitika", konstatirao je izaslanik, ponovno ukazujući na činjenicu da na tržištu ne vlada nestašica sirove nafte.

Očekuje se da će se ministri članica OPEC-a predstojećeg vikenda okupiti na neformalnom sastanku u Dohi u okviru Međunarodnog energetskog foruma.

Katarski ministar za naftu Abdulah al-Attiyah izjavio je u ponedjeljak da naftni kartel već proizvodi maksimalnim kapacitetom a očekuje se da će zadržati postojeću razinu proizvodnje i ostatak godine zadrže li se potražnja i cijene na aktualnoj razini. Al-Attiyah je istodobno izrazio uvjerenje da neće biti poremećaja opskrbe iz Irana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙