FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: reakcije na Miloševićevu smrt

VUKOVAR, 11. ožujka 2006. (Hina) - U povodu smrti bivšegajugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, kojemu se u Hagusudilo za ratne zločine, predsjednik Hrvatskog društva logorašasrpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak izrazio je bojazan da će"nakon njegove smrti ostati nekažnjeni svi zločini koji su uHrvatskoj, BiH i Kosovu počinjeni u ime politike koju je provodio".
VUKOVAR, 11. ožujka 2006. (Hina) - U povodu smrti bivšega jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, kojemu se u Hagu sudilo za ratne zločine, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak izrazio je bojazan da će "nakon njegove smrti ostati nekažnjeni svi zločini koji su u Hrvatskoj, BiH i Kosovu počinjeni u ime politike koju je provodio".

"Malo je čudno kako su svi srpski optuženici za ratne zločine iz samog političkog vrha, koji su optuženi pred Haškim sudom, živote završili nenadanom smrću ili samoubojstvom. Prije nekoliko dana u haškom pritvoru objesio vođa pobunjenih hrvatskih Srba Milan Babić, a istu sudbinu doživio je i ratni predsjednik Skupštine bivše vukovarske općine Slavko Dokmanović", rekao je Rehak, predsjednik Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora sa sjedištem u Vukovaru, gradu-simbolu otpora velikosrpskoj agresiji.

U srpskim koncentracijskim logorima stradalo je oko 300 zatočenih hrvatskih branitelja i civila, a po podacima Društva logoraša kroz te je logore prošlo čak oko 10 tisuća zatočenika.

Predsjednik Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovarske majke" Ivan Pšenica rekao je kako bi "članovi stradalničkih obitelji iz Domovinskog rata bili zadovoljniji da je Slobodan Milošević odgovarao za zločine koje je počinio".

"Na način na koji je on otišao nisu imali priliku s ovoga svijeta otići mnogobrojni hrvatski branitelji i civili, žrtve zločinačke politike Slobodana Miloševića koji ni tijekom sudskog postupka u Hagu nije pokazao sažaljenje prema patnjama nevinih", rekao je Pšenica.

Pšenica je dodao kako "treba suditi i onima koji su bili iza Miloševića i provodili njegovu politiku u Srbiji i Hrvatskoj, a danas su na slobodi".

Na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata iz Vukovarsko-srijemske županije još je 510 osoba.

"Velika je stvar što je Slobodan Milošević uopće bio u zatvoru i što mu se sudilo u Hagu. Sam sudski postupak mogao je biti i brži, ali je Milošević, sam se braneći, odugovlačio suđenje", ocijenila je ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske Opće bolnice dr. Vesna Bosanac.

Po podacima te bolnice u srpskoj agresiji na Vukovar 1991. ukupno je ubijeno 1624 a ranjeno 2557 osoba, a u progonstvo je protjerano 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

U vukovarskoj Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) nisu željeli davati izjave u povodu smrti Slobodana Miloševića. Prema riječima glasnogovornika SDSS-a Bore Rkmana, stajalište čelništva te stranke jest da u povodu Miloševićeve smrti u Hagu "neće u javnost izlaziti s izjavama".

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. Vojno znatno nadmoćnijem i brojnijem neprijatelju suprotstavilo se oko 1800 hrvatskih branitelja koji su grad uspjeli obraniti sve do 18. studenoga kad je slomljen i posljednji otpor branitelja. U gotovo tromjesečnoj opsadi u potpunoj blokadi u Vukovaru se nalazilo oko 15.000 ljudi, a na grad je padalo osam do devet tisuća granata na dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙