FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glasnogovornici ICTY-a Chartier i Milenov o smrti Miloševića

ZAGREB/DEN HAAG, 11. ožujka 2006. (Hina) - Haškom sudu (ICTY) se nemašto predbacivati za smrt bivšeg jugoslavenskog predsjednika SlobodanaMiloševića, izjavio je u subotu glasnogovornik Tajništva sudaChristian Chartier.
ZAGREB/DEN HAAG, 11. ožujka 2006. (Hina) - Haškom sudu (ICTY) se nema što predbacivati za smrt bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, izjavio je u subotu glasnogovornik Tajništva suda Christian Chartier.

"ICTY se brine o svim optuženicima, a o Miloševiću se posebno brinuo. Ne može nam se prigovarati za nemar", izjavio je Chartier.

Smrt bivšeg jugoslavenskog predsjednika, kojem se u Den Haagu sudilo već petu godinu za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, nazvao je "tragičnom".

"To je tragičan događaj za Miloševića, njegovu obitelj i za žrtve čija želja za pravdom neće biti zadovoljena, kao i za pravdu", kazao je Chartier.

Glasnogovornica ICTY-a Alexandra Milenov kazala je u telefonskom razgovoru da je Milošević nađen mrtav jutros u 09:00 sati.

"Miloševićevo tijelo nađeno je u 09:00 sati, kada je otvorena njegova ćelija. Smrt je potvrdio pritvorski liječnik. Nizozemska policija već je počela istragu, a bit će izvršena i obdukcija. Predsjednik suda Fausto Pocar naredio je internu istragu", kazala je Milenov.

Na pitanje može li sud sebi predbacivati za njegovu smrt, jer mu je prije dva tjedna odbio zahtjev da ga se pusti na liječenje u Moskvu, a u posljednje vrijeme se kontinuirano žalio na pogoršanje zdravstvenog stanja, izbjegla je odgovoriti.

"U ovome trenutku nemam nikakvih drugih detalja. Treba vidjeti što se točno dogodilo prije nego što možemo razmišljati je li trebalo nešto drugo učiniti", kazala je Milenov.

Glede načina na koji će formalno završiti postupak protiv Miloševića, najsloženiji i najzahtijevniji proces ICTY-a, Milenov je podsjetila na slučaj nekadašnjeg vukovarskog gradonačenika Slavka Dokmanovića, koji je nakon završetka suđenja dok se čekalo izricanje presude, izvršio samoubojstvo 29. lipnja 1998.

Raspravno vijeće u predmetu Dokmanović dva tjedna kasnije, 15. srpnja 1998., donijelo je nalog o obustavi postupka zbog smrti optuženika.

Na maratonskom procesu Miloševiću, započetom 12. veljače 2002., do kraja travnja je trebao biti dovršen dokazni postupak obrane, za srpanj se očekivalo iznošenje završnih riječi, a izricanje prvostupanjske presuda do kraja godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙