FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada RH: Miloševićeva smrt kraj najtežeg razdoblja za ovaj dio Europe

ZAGREB, 11. ožujka 2006. (Hina) - Smrt Slobodana Miloševića, upolitičkom pogledu, ali i u smislu najdubljih ljudskih osjećaja,označava definitivni kraj najtežeg, najdramatičnijeg i najrazornijegrazdoblja u životu zemalja i naroda ovog dijela Europe u posljednjihpola stoljeća, priopćio je u subotu Ured za odnose s javnošću VladeRepublike Hrvatske.
ZAGREB, 11. ožujka 2006. (Hina) - Smrt Slobodana Miloševića, u političkom pogledu, ali i u smislu najdubljih ljudskih osjećaja, označava definitivni kraj najtežeg, najdramatičnijeg i najrazornijeg razdoblja u životu zemalja i naroda ovog dijela Europe u posljednjih pola stoljeća, priopćio je u subotu Ured za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske.

"Kao sljedbenik i provoditelj velikosrpske ideologije nakon sloma komunizma i raspada bivše jugoslavenske države, svojom agresivnom i hegemonističkom politikom teritorijalnog osvajanja, Milošević je pokrenuo ratni stroj koji je izazvao stradanja stotina tisuća ljudi. U tadašnjim međunarodnim okolnostima, preuzevši vojni stroj bivše države, poveo je četiri uzastopna rata. Etničko čišćenje i teritorijalno osvajanje bili su glavni cilj. Genocid, nemjerljive ljudske patnje i razaranja bili su glavno sredstvo", navodi se u izjavi Vlade povodom smrti Miloševića, koji je u subotu pronađen mrtav u svojoj ćeliji haškog pritvora.

"Mi, kao svjedoci vremena, već znamo ono što će povijest nesporno potvrditi: ratovi protiv Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, na kraju i protiv Kosova, ratovi protiv svih naroda s ovih prostora, bili su plod izopačene ideologije, koju je on bezobzirno provodio. Nekoliko stotina tisuća poginulih i stradalih, milijuni izbjeglica i prognanih, milijarde eura materijalnih šteta, deseci potpuno razorenih gradova, genocid i etnička čišćenja, rušenja vjerskih objekata i kulturnih spomenika, sve su to bile strašne posljedice politike upravo Slobodana Miloševića i vodstva koje ga je u to doba podržavalo i slijedilo", stoji u izjavi.

"Pogled na to razdoblje utoliko danas ima simboliku strašne opomene. Opomene da se zlo nikad više ne smije ponoviti. Opomene da narodi ovih prostora moraju naći snage okrenuti se budućnosti i otvoriti novu stranicu na načelima međusobnog priznanja, uzajamne snošljivosti, pomirenja i suradnje", stoji u priopćenju Vlade Republike Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙