FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar Kitarović u petak i subotu u Salzburgu na sastanku ministara EU-a

ZAGREB, 9. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, sudjelovat će u petaki subotu u Salzburgu na neformalnom sastanku ministara vanjskihposlova Europske unije i država zapadnog Balkana, priopćeno je učetvrtak iz MVPEI-ja.
ZAGREB, 9. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, sudjelovat će u petak i subotu u Salzburgu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije i država zapadnog Balkana, priopćeno je u četvrtak iz MVPEI-ja.

Teme o kojima će govoriti na neformalnom sastanku odnose se na regionalni politički razvoj, regionalnu i gospodarsku suradnju, pravosuđe i unutarnju politiku, suradnju u području znanosti, istraživanja i kulture, te mjere za olakšavanje viznog sustava u regiji, priopćeno je.

U završnom dijelu očekuje se sažetak cjelokupnog sastanka koji će dati austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana, te povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn, navodi se u priopćenju.

Osim o zapadnom Balkanu, ministri vanjskih poslova Europske unije u Salzburgu će razgovarati i o politici prema Palestincima nakon pobjede Hamasa na parlamentarnim izborima, te o situaciji nastaloj nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda u nekim europskim medijima, što je izazvalo nasilne prosvjede u muslimanskom svijetu. Ministri će razgovarati o iranskom nuklearnom programu te stanju u Ukrajini i Bjelorusiji.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastaju se dvaput godišnje na neformalnim sastancima, koji se u EU-žargonu nazivaju Gymnich, prema dvorcu pored Bonna gdje je početkom 90-tih godina održan prvi takav sastanak. Na sastancima se ne donose nikakvi formalni zaključci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙