FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GfK: Slavonci za štednju novca kod kuće

ZAGREB, 23. veljače 2006. (Hina) - Hrvatski građani, njih 42 posto,štedi na neki način, a najboljim smatraju tri načina štednje odnosnoulaganja - kupovanje stana ili kuće (30 posto ispitanika), oročenaštednja u bankama (27 posto) i životno osiguranje (26 posto), pokazaloje istraživanje GfK provedeno na uzorku od 2000 ispitanika.
ZAGREB, 23. veljače 2006. (Hina) - Hrvatski građani, njih 42 posto, štedi na neki način, a najboljim smatraju tri načina štednje odnosno ulaganja - kupovanje stana ili kuće (30 posto ispitanika), oročena štednja u bankama (27 posto) i životno osiguranje (26 posto), pokazalo je istraživanje GfK provedeno na uzorku od 2000 ispitanika.

Prema učestalosti preferiranja slijede stambene štedionice (20 posto ispitanika), kupovanje zemljišta (19 posto), štedna knjižica u banci (19 posto), dok je, iako smanjen, još uvijek visok postotak onih koji preferiraju čuvanje novca kod kuće (17 posto), naročito u Slavoniji.

Istraživanje o preferiranim oblicima štednje proveo je GfK u 14 zemalja srednje i istočne Europe, predstavljeno je danas u Zagrebu.

Podaci pokazuju da 27 posto ispitanika u Hrvatskoj misli da će imati mogućnost štednje, a s većim postotkom, do 49 posto, to drže ispitanici u Austriji, Sloveniji, Rusiji, Češkoj i Slovačkoj, dok je manji postotak onih koji misli da će nešto uštedjeti u ostalim državama.

Po rezultatima istraživanja u Hrvatskoj, kupovanje stana ili kuće više se preferira u Istri i Primorju te Zagrebu i okolici, nego u ostalim regijama. Oročenoj štednji u bankama pak više su skloni u Lici, Kordunu i Banovini te sjevernoj Hrvatskoj.

U regiji Zagreb i okolica više se preferira životno osiguranje, ali i moderni načini štednje, kupovanje dionica i udjela u investicijskim fondovima. U Istri i Primorju osim kupovanja stana, češće se nego u ostalim regijama preferira i kupovina zemljišta.

Postoje i razlike s obzirom na spol ispitanika. Dok muškarci više preferiraju kupovanje stana, kuće ili zemljišta, žene su više sklonije oročenoj štednji u bankama.

Skupina ispitanika u dobi od 25 do 59 godina više preferira kupovinu nekretnine u usporedbi s mlađim i starijim ispitanicima. Najstarija dobna skupina (stariji od 60 godina) priklanja se klasičnim oblicima štednje u bankama, ali i čuvanje novaca kod kuće.

Po dobnim skupinama ispitanika, oni u dobi 30 do 39 godina češće navode životno osiguranje, dok se za stambene štedionice češće odlučuju mlađi ispitanici, od 20 do 24 godine.

Obrazovaniji bi više kupovali nekretnine, dok oni manjeg stupnja obrazovanja radije preferiraju a'vista štednju u bankama te čuvanje novca kod kuće. Ispitanici s najvišim stupnjem završenog obrazovanja češće navode životno osiguranje, stambenu štednju i ulaganje u investicijske fondove.

Tri motiva prednjači za štednju - štedi se zbog nepredvidivih okolnosti, izvanrednih stanja, hitnih slučajeva (25 posto ispitanika), radi vlastite djece (22 posto) i radi vlastite mirovine, za stare dane (21 posto). Njih 14 posto štedi za kupovinu nekretnine.

Usporede za sve ispitane zemlje pokazuju da se štednja radi automobila, stana, kuće, odmora te za stare dane više preferira u Hrvatskoj, Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Štednja radi opremanja kućanstva, kupovine odjeće, liječenja i terapije te štednja da si kasnije nešto možemo priuštiti preferiraju u Rusiji, Ukrajini, Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙