FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija: Više kakaoa, manji rizik od bolesti

CHICAGO, 28. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Muškarci koji konzumirajupuno kakaoa imaju 50 posto manji rizik od oboljevanja od onih koji gane konzumiraju, izjavili su nizozemski znanstvenici.
CHICAGO, 28. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Muškarci koji konzumiraju puno kakaoa imaju 50 posto manji rizik od oboljevanja od onih koji ga ne konzumiraju, izjavili su nizozemski znanstvenici.

Poznato je da kakao smanjuje krvni tlak, iako se ranije studije ne slažu oko toga sprječava li kakao razvoj srčanih bolesti tijekom dugoročnog razdoblja budući da se nalazi u hrani koja je bogata masnoćama, šećerom i kalorijama.

Nova studija u časopisu Archives of Internal Medicine zaključila je da niži krvni tlak nije taj glavni čimbenik koji smanjuje rizik od smrti, iako najveći potrošači kakaoa imaju niži krvni tlak i kod njih je zabilježen manji broj slučajeva fatalne srčane bolesti nego kod onih koji ga ne konzumiraju.

Umjesto toga, u studiji se ta zasluga pripisuje antioksidansima i flavonidima u kakau koji imaju pozitivno djelovanje na krvožilni sustav i smanjuju rizik od kolesterola i drugih tvari koje mogu prouzročiti infarkt, rak i bolesti pluća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙