FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Newyorški muzej Metropolitan vratio Italiji vazu staru 2500 godina

NEW YORK, 3. veljače 2006. (Hina/AFP) - Muzej Metropolitan (MET) iz NewYorka najavio je da će Italiji vratiti vazu od terakote staru 2500godina, koju Rim traži već više od 30 godina.
NEW YORK, 3. veljače 2006. (Hina/AFP) - Muzej Metropolitan (MET) iz New Yorka najavio je da će Italiji vratiti vazu od terakote staru 2500 godina, koju Rim traži već više od 30 godina.

"MET je talijanskom ministarstvu za kulturna dobra predstavio revidirani nacrt sporazuma koji predviđa da se zakonsko vlasništvo nad šest antikviteta iz zbirki muzeja, uključujući i 15 grčkih srebrnjaka, prepušta Italiji", kaže se u priopćenju newyorškog muzeja.

U priopćenju se dodaje kako se talijanska vlada, u zamjenu, obvezuje na "dugoročne posudbe" američkom muzeju "jednako lijepih i vrijednih umjetničkih djela".

MET ne pojašnjava koje će se umjetnine vratiti Italiji, ali New York Times tvrdi kako je među njima 2500 godina stara vaza od terakote, rad grčkog umjetnika Euphroniosa, koju je muzej 1972. kupio od američkog trgovca umjetninama Roberta Hechta.

Protiv Hechta je u Italiji podignuta optužnica zbog posredovanja u dvojbenim transakcijama i pomoći u prebacivanju u SAD ukradenih umjetničkih djela.

Najava sporazuma između MET-a i Italije poklapa se s objavom talijanskog ministarstva pravosuđa da su 42 vrijedna umjetnička djela u Villi Getty u Kaliforniji, koja udomljuje bogate umjetničke zbirke i upravo je ponovno otvorila vrata javnosti, zapravo umjetnine ukradene u Italiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙