FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija: Optimizam je dobar za srce

CHICAGO, 28. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Optimizam je dobar zasrce, pokazuje studija objavljena ovog tjedna.
CHICAGO, 28. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Optimizam je dobar za srce, pokazuje studija objavljena ovog tjedna.

Najoptimističniji u skupini od 545 nizozemskih muškaraca u dobi od 64 do 84 godine imali su oko 50 posto manji rizik od smrti prouzročene kardiovaskularnim bolestima tijekom 15 godina praćenja, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Archives of Internal Medicina.

Ranije istraživanje je pokazalo da optimizam poboljšava sveukupno fizičko zdravstveno stanje i smanjuje rizik od svih uzroka smrti. Pozitivni stav također pomaže pacijentima s bolestima srca izazvanima suženjem arterija.

Nova studija je mjerila razinu optimizma sudionika glede njihova života ispitujući ih što misle o izjavama kao što su "ja još uvijek imam puno planova" ili "ne veselim se onome što me čeka u idućim godinama".

"Optimizam se može lako procijeniti i stabilan je tijekom dugih razdoblja", iako ima tendenciju pada s godinama, rekao je znanstvenik Erik Giltay s Instituta za mentalno zdravlje u Deftu u Nizozemskoj.

"Još treba utvrditi da li intervencije s ciljem poboljšanja razine optimizma kod starijih pojedinaca mogu smanjiti rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti", dodao je Giltay.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙