FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trudnice bi trebale nastaviti uzimati antidepresive

CHICAGO, 1. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Hormonalne promjene utrudnoći ne štite trudnice od depresije pa bi se uzimanjeantidepresiva trebalo nastaviti bez obzira na strah od štetnomdjelovanju na plod, objavili su u američki znanstvenici.
CHICAGO, 1. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Hormonalne promjene u trudnoći ne štite trudnice od depresije pa bi se uzimanje antidepresiva trebalo nastaviti bez obzira na strah od štetnom djelovanju na plod, objavili su u američki znanstvenici.

"Utvrdili smo da pacijentice koji su prestale uzimati antidepresive tijekom trudnoće imaju pet puta veće izglede da će im se simptomi depresije vratiti nego one koje su odlučile nastaviti uzimati lijekove i u trudnoći", kazao je Lee Cohen liječnik Opće bolnice u Bostonu koji je vodio istraživanje.

Broj žena kojima su se vratili simptomi depresije jednak je kao i kod žena koje nisu trudne, a prestale su ili smanjile uzimanje antidepresiva, stoji u izvješću.

Istraživanje provedeno u razdoblju od 1999. do 2003. godine, obuhvatilo je 201 trudnicu koje su bolovale od depresije prije začeća i koje su nastavile uzimati lijekove ili su pokušale prestati ili smanjiti iz straha da bi to moglo štetiti plodu.

Cohen je kazao kako se čini da "trudnoća ne štiti žene od depresije" iako se u tijelu događaju brojne hormonalne i biološke promjene.

Rezultati istraživanja objavljeni u "Journal of American Medical Association" pokazuju da antidepresivi ne uzrokuju veća oštećenja fetusa.

Ipak, liječnici su objavili kako su u nekim slučajevima otkrili moguću vezu između lijeka i srčanih deformacija kod novorođenčadi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙