FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 27. veljače 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30
ZAGREB, 27. veljače 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30

DEN HAAG - Pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu u ponedjeljak je počelo suđenje u postupku pokrenutom 1993. tužbom Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid, kao prvi proces takve vrste pred najvišim sudskim tijelom UN-a. Predsjednica suda, britanska sutkinja Rosalyn Higgins koja je nadležna za predmet, na početku je sažeto prikazala "složenu procesnu povijest spora između BiH i SCG" i predstavila raspored iznošenja usmenih argumenata i saslušanja svjedoka i vještaka, koji će ukupno trajati deset tjedana, do 9. svibnja. Uoči početka suđenja ispred UN-ove Palače mira u Den Haagu, sjedištu ICJ-a, okupilo se stotinjak prosvjednika iz BiH, uključujući i žene iz Srebrenice, te građana BiH iz Nizozemske i Njemačke koji su transparentima i zastavama BiH došli izraziti podršku tužbi svoje zemlje.

BERLIN - Njemačka vlada u ponedjeljak je opovrgnula napise "New York Timesa", a koje su prenijeli njemački mediji, po kojima je Njemačka obavještajna služba (BND) ipak pružila značajnu pomoć američkim snagama prilikom napada na Irak 2003. godine. "Takav prikaz situacije je jednostavno pogrešan", komentirao je glasnogovornik vlade Ulrich Wilhelm tvrdnje NYT-a po kojima su djelatnici BND-a mjesec dana prije američke invazije na Irak vlastima u Washingtonu predale dokument koji je sadržavao tajne planove obrane glavnog stožera Sadama Huseina. Njemačka parlamentarna oporba, koja već neko vrijeme razmatra pokretanje istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo ulogu njemačkih obavještajaca u događajima tijekom početka rata u Iraku, zatražila je u ponedjeljak sazivanje kontrolnog odbora Bundestaga koji bi utvrdio točnost napisa NYT-a.

LJUBLJANA - Većina slovenskih trgovaca već je pripremila informativne cjenike u eurima, koji od srijede postaju zakonska obveza za isticanje cijena svih proizvoda i usluga, čije nepridržavanje državni inspektori mogu i kažnjavati, prenosi u ponedjeljak slovenski tisak. Odluku o dvostrukom označavanju cijena robe i usluga, u domaćim tolarima i europskoj valuti, vlada je donijela u sklopu priprema za uvođenje eura početkom 2007. godine, radi osvješćivanja javnosti i kako bi spriječila neopravdano dizanje cijena. Isticanje cjenika u eurima, po centralnom tečaju od 239,64 slovenska tolara za jedan euro, važit će sve dok Europska komisija ne odredi tečaj koji će važiti prilikom stvarne zamjene tolara za eure, koji vlada planira uvesti s 1. siječnja iduće godine.

TOKIO - Šef iranske diplomacije Manushehr Mottaki izjavio je u ponedjeljak u Tokiju da je njegovoj zemlji "nemoguće" zaustaviti nuklearni program, prema izjavama službenog predstavnika japanskog ministarstva vanjskih poslova. "Nuklearni razvoj Irana obuhvaća i eksperimentalno istraživanje. Dakle, nemoguće ga je ponovno zaustaviti", rekao je Mottaki, a prenosi taj službeni predstavnik. Iranski ministar koji je razgovarao s japanskim kolegom Tarom Asom prvog dana službenog posjeta Tokiju, opetovao je da "Iran ne kani proizvoditi nuklearno oružje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙