FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY odbio Miloševićev zahtjev za privremenim oslobađanjem

ZAGREB/DEN HAAG, 24. veljače 2006. (Hina) - Haški sud odbacio je upetak zahtjev bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševićaza privremenim puštanjem na slobodu radi liječenja u Moskvi.
ZAGREB/DEN HAAG, 24. veljače 2006. (Hina) - Haški sud odbacio je u petak zahtjev bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića za privremenim puštanjem na slobodu radi liječenja u Moskvi.

"Vijeće ističe da je optuženik trenutačno u kasnoj fazi vrlo dugog suđenja na kojem ga se tereti za brojne ozbiljne zločine, i na kraju kojeg bi, ako bude osuđen, mogao dobiti doživotnu kaznu zatvora", objavio je Haški sud.

"U tim okolnostima, ne dovodeći u pitanje jamstva Ruske federacije i osobna jamstva optuženika, sudsko vijeće ne vjeruje... da bi se optuženik, ako bude pušten, vratio na nastavak suđenja", smatra ICTY.

Zdravstvene tegobe 65-godišnjeg Miloševića, povezane s problema srca i visokog tlaka, opterećuju odvijanje njegovog suđenja od samog početka u veljači 2002., a u posljednje vrijeme izazvale su više uzastopnih prekida suđenja

Tužitelji pretpostavljaju da Miloševićeva supruga i sin žive u Moskvi i protive se njegovom privremenom oslobađanju usprkos obećanju Rusije da će se on vratiti u pritvor Haškog suda. Tužitelji strahuju da bi ga njegovo zdravstveno stanje moglo spriječiti da se vrati u Haag.

Miloševićev sudski postavljeni branitelj Steven Kay u prosincu je prošle godine uputio podnesak kojim traži da Vijeće optuženom odobri puštanje na privremenu slobodu radi liječenja u Centru Bakuljev u Moskvi. Obrana je Vijeću dostavila jamstva Rusije za Miloševićevo puštanje na liječenje, a uz jamstva Ruske Federacije, upućena preko veleposlanstva u Haagu, obrana je dostavila i osobna jamstva optuženog Miloševića da će se nakon liječenja vratiti u pritvor ICTY-a.

Prema pravilima ICTY-a, optuženici mogu biti privremeno pušteni na slobodu ako Sud procijeni da neće predstavljati prijetnju žrtvama ili svjedocima, i ako Sud dobije odgovarajuće garancije da će se vratiti na suđenje. Zemlje u koje se optuženici žele vratiti moraju također dati garancije da će ih uhititi ako prekrše uvjete pod kojima su pušteni na privremenu slobodu.

Miloševiću se u Haagu se sudi već petu godinu pod optužbama za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙