FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Milošević negira vezu sa ratnim zločinima u Hrvatskoj

DEN HAAG/ZAGREB,22. veljače(Hina) - Bivši predsjednik Srbije i SRJSlobodan Milošević u srijedu je iskaz svjedoka obrane Marka Atlagićaiskoristio kako bi negirao svoju povezanost s ratnim zločinima uHrvatskoj 1991.-95., za koje ga optužnica Haškog suda (ICTY) tereti u32 točke.
DEN HAAG/ZAGREB,22. veljače(Hina) - Bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević u srijedu je iskaz svjedoka obrane Marka Atlagića iskoristio kako bi negirao svoju povezanost s ratnim zločinima u Hrvatskoj 1991.-95., za koje ga optužnica Haškog suda (ICTY) tereti u 32 točke.

"Te optužbe iz optužnice sa mnom nemaju nikakve veze. Riječ je o iskonstruiranoj srpskoj krivnji", ustvrdio je Milošević ispitujući Atlagića, srpskog zastupnika iz benkovačkog kraja u prvom sazivu Hrvatskog sabora 1990.-91.

Milošević je dopustio mogućnost da je u ratu u Hrvatskoj "neki Srbin počinio zločine" ali je zanijekao bilo kakvu povezanost tih zločina s politikom srpskog vodstva u Kninu "a pogotovo s političkim vodstvom Srbije".

U Hrvatskoj je zbog proglašenja neovisnosti izbio rat a u ratu se ljudi ubijaju, objasnio je optuženi, ustvrdivši kako su se krajinski Srbi branili na svojim pragovima, a nisu išli u Zagreb i Rijeku.

Ponovio je tezu kako je Srbija pobunjenim Srbima u Hrvatskoj slala samo humanitarnu pomoć, pa je besmisleno tvrditi da je slala i one koje su činili zločine.

Svjedok Atlagić podržao je optuženog u negiranju zločina opravdavši, primjerice, pokolj u Škabrnji 18./19. studenoga 1991. "danonoćnim granatiranjem i stalnim provokacijama hrvatskih snaga", kao i tvrdnjom da je "hrvatska obavještajna služba u Škabrnji koristila civile kao živi štit".

Za ubojstvo 10 civila u Bruški, kod Benkovca u prosincu 1991., kazao je kako mu je o tome "teško govoriti, jer je to njegov kraj i jer je poznavao ubijene članove obitelji Marinović", te dodao kako je čuo da je to učinila "nelegalna grupa iz susjednog sela Medviđa".

U svojem je iskazu ustvrdio kako je devedesetih "vlast HDZ-a progonila Srbe, osnivala logore za njih i prevodila ih na katolicizam".

Hrvatska je devedesetih, po svjedočenju Atlagića, "rehabilitirala ustaštvo i obilježja NDH a kasnije je čak i nadmašila NDH jer je protjerala sve Srbe".

Atlagića, koji danas živi u Beogradu i politički je aktivan među srpskim izbjeglicama iz Hrvatske, u četvrtak će protuispitati tužitelj Geoffrey Nice.

Miloševiću se u Haagu sudi od 12. veljače 2002. po 32 točke optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj, 29 točaka za genocid i ratne zločine u BiH te pet točaka za zločine na Kosovu 1991.-1999.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙