FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U obranu Miloševića svjedoči bivši saborski zastupnik

DEN HAAG/ZAGREB,15. veljače(Hina) - Bivši predsjednik SRJ SlobodanMilošević u srijedu je kao novog svjedoka svoje obrane pred Haškimsudom (ICTY) izveo Marka Atlagića, zastupnika u Hrvatskom saboru1990-91., koji je optužio tadašnje hrvatsko vodstvo za udruženizločinački pothvat protiv Srba u Hrvatskoj.
DEN HAAG/ZAGREB,15. veljače(Hina) - Bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević u srijedu je kao novog svjedoka svoje obrane pred Haškim sudom (ICTY) izveo Marka Atlagića, zastupnika u Hrvatskom saboru 1990-91., koji je optužio tadašnje hrvatsko vodstvo za udruženi zločinački pothvat protiv Srba u Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanja optuženog Miloševića, koji sam vodi dokazni postupak obrane, svjedok Atlagić, izbjegli hrvatski Srbin, kazao kako su hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i cijelo državno rukovodstvo sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu "s ciljem razbijanja SFRJ i stvaranja nezavisne republike Hrvatske bez Srba".

Ta se Hrvatska, kako je ustvrdio Atlagić, trebala oslanjati na naslijeđe ustaške NDH koja je uključivala cijelu BiH, Boku Kotorsku, Bačku i Srijem.

Nasuprot tome, Atlagić je negirao navode optužnice da je Milošević bio na čelu zločinačkog pothvata srpskog vodstva s ciljem etničkog čišćenja Hrvata s okupiranih područja radi njihova pripajanja "jedinstvenoj srpskoj državi".

Atlagić, 1990-91. saborski zastupnik Socijalističke stranke Hrvatske, a danas potpredsjednik tzv. vlade RSK u progonstvu, kazao je da kako su nakon pobjede HDZ na prvim izborima Srbi otpuštani iz policije i drugih državnih službi, te kako je među njima zavladao strah.

Ustvrdio je kako je do početka 1992. u cijeloj Hrvatskoj minirano četiri tisuće srpskih kuća, od čega 350 samo u jednoj noći u Zadru na proljeće 1991.

Predmetni tužitelj Geoffrey Nice prosvjedovao je zbog toga što Atlagić svjedoči uopćeno i bez saznanja iz prve ruke, dok je predsjedavajući sudac Patrick Robinson bezuspješno tražio od Miloševića da svjedoka ispituje po navodima optužnice.

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj na Kosovu 90-ih, nastavlja se u srijedu 22. veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙