FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Uskoro odluka o Miloševićevu zahtjevu za liječenje u Moskvi

DEN HAAG/ZAGREB, 25. siječnja 2006.(Hina) - Raspravno vijeće Haškogsuda (ICTY) koje vodi suđenje bivšem jugoslavenskom predsjednikuSlobodanu Miloševiću u srijedu je najavilo skoro donošenje odluke ozahtjevu optuženog da bude pušten na privremenu slobodu radi liječenjau Moskvi.
DEN HAAG/ZAGREB, 25. siječnja 2006.(Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) koje vodi suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u srijedu je najavilo skoro donošenje odluke o zahtjevu optuženog da bude pušten na privremenu slobodu radi liječenja u Moskvi.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson kazao je kako je vijeće nedavno primilo posljednje informacije potrebne za odlučivanje o zahtjevu Miloševića te da će "uskoro objaviti odluku".

Milošević je na današnjoj sjednici zamolio vijeće da što prije donese odluku i požalio se na velike zdravstvene smetnje.

"Molim vas da odlučite o mom liječenju u institutu u Moskvi. Od kolovoza imam teškoće, koje je ustanovio i doktor Delar sa sveučilišta u Leidenu i koje mi jako smetaju. Stručnjaci s instituta Bakuljev u Moskvi smatraju da su te teškoće vaskularnog porijekla i da mogu pomoći", rekao je Milošević.

Zdravstvene tegobe 65-godišnjeg Miloševića, povezane s kroničnom hipertenzijom, opterećuju odvijanje njegovog suđenja od samog početka u veljači 2002., a u posljednje vrijeme izazvale su više uzastopnih prekida suđenja.

Početkom studenoga Miloševića su u pritvoru, na njegov zahtjev, pregledala trojica specijalista iz Rusije, Francuske i Srbije koji su upozorili na potrebu višetjednog mirovanja, s prekidom svih fizičkih i intelektualnih aktivnosti, kako bi mu se stanje stabiliziralo.

Tu su dijagnozu djelomice potvrdili i specijalisti iz Nizozemske i Belgije koje je angažirao ICTY-a pa je Miloševiću odobren prekid suđenja u trajanju od šest tjedana, koji se podudario s trotjednom stankom u radu suda za Božićne blagdane.

U prosincu je Miloševićev sudski postavljeni branitelj Steven Kay uputio podnesak kojim traži da vijeće optuženom odobri puštanje na privremenu slobodu radi liječenja u Centru Bakuljev u Moskvi.

Obrani je dan rok do 18. siječnja da vijeću dostavi jamstva Rusije za Miloševićevo puštanje na liječenje, što je obrana i učinila. Uz jamstva Ruske Federacije, upućena preko veleposlanstva u Haagu, obrana je dostavila i osobna jamstva optuženog Miloševića da će se nakon liječenja vratiti u pritvor ICTY-a.

Haško Tužiteljstvo se oštro usprotivilo zahtjevu obrane, ocjenivši jamstva Rusije nedostatnim, jamstva Miloševića nevjerodostojnim, te zatraživši da vijeće dozvoli odvijanje suđenja i u Miloševićevoj odsutnosti. Zbog njegove bolesti proces je u protekle četiri godine prekidan 20-ak puta, a na preporuku kardiologa od 2003. odvija se u režimu od tri radna dana tjedno.

Optužen je u 66 točaka za genocid u BiH, te za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja koje su srpske snage počinile u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙