FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Miloševićev svjedok Branko Kostić za rat okrivio Hrvatsku i Sloveniju

DEN HAAG/ZAGREB, 25. siječnja 2006.(Hina) - Bivši jugoslavenskipredsjednik Slobodan Milošević u srijedu je za svjedoka obrane predHaškim sudom (ICTY) izveo bivšeg crnogorskog člana predsjedništva SFRJBranka Kostića, koji je krivnju za ratove na prostoru bivše federacijepripisao Hrvatskoj i Sloveniji dok je vlasti u Srbiji i Crnoj Goriamnestirao tvrdnjom da su bile za političko rješenje.
DEN HAAG/ZAGREB, 25. siječnja 2006.(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u srijedu je za svjedoka obrane pred Haškim sudom (ICTY) izveo bivšeg crnogorskog člana predsjedništva SFRJ Branka Kostića, koji je krivnju za ratove na prostoru bivše federacije pripisao Hrvatskoj i Sloveniji dok je vlasti u Srbiji i Crnoj Gori amnestirao tvrdnjom da su bile za političko rješenje.

"Hrvatska i Slovenija su se već u siječnju 1991. godine opredijelile za ratnu opciju i provele nelegalnu secesiju od SFR Jugoslavije. (Bivši hrvatski predsjednik Franjo) Tuđman je kasnije javno rekao da je Hrvatska jedino ratom mogla doći do nezavisnosti", rekao je svjedok.

"Vlasti u Srbiji i Crnoj Gori zalagale su se za političko rješenje jugoslavenske krize", ustvrdio je Kostić.

Članom Predsjedništva SFRJ postao u svibnju 1991. a ubrzo i njegov potpredsjednik. U listopadu 1991., kada Predsjedništvo napuštaju članovi iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Makedonije, Kostić je imenovan za v.d. predsjednika "krnjeg predsjedništva" što ostaje sve do uspostave SR Jugoslavije u travnju 1992.

U svom je iskazu Kostić objašnjavao i poteze Predsjedništva prije no što je postao njegovim članom, kao što su odluke o razoružavanju paravojnih formacija, koje su Slovenija i Hrvatska odbacile.

Odgovarajući na pitanja Miloševića, Kostić je ustvrdio kako se vlast predsjednika Franje Tuđmana protivila otcijepljenju Hrvatske na ustavom SFRJ propisan način "jer bi im ostali Srbi".

Opširno je opisivao diskriminaciju kojim su HDZ-ove vlasti izlagale Srbe u Hrvatskoj 1990/91., navodeći da su "obnavljanjem ustaške ideologije" izazivale strah kod srpskog stanovništva što je rezultiralo njihovim "samoorganiziranjem za obranu".

Milošević je u sudnici emitirao dijelove poznatog filma KOS-a o hrvatskom ministru obrane Martinu Špegelju i naoružavanju Hrvatske, koji je 1991. poslužio kao "casus beli" - opravdanje za napad JNA i srpskih snaga na Hrvatsku.

Kostić je Špegeljove izjave o potrebi likvidacija oficira JNA, snimljene ili dosnimljene na tom filmu, nazvao "najmonstruoznijim" te dodao kako to nisu bili samo stavovi Špegelja i HDZ-a, već su bili rašireni u hrvatskom narodu.

U svom je iskazu negirao navode optužnice da su srpski mediji pod kontrolom Miloševićeva režima uoči rata pothranjivali strahove kod Srba u Hrvatskoj, s neistinitim i predimenzioniranim informacijama o etnički motiviranom nasilju nad Srbima.

Kostić će idućega tjedna nastaviti iskaz na suđenju Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙