FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haškom sudu dostavljena Koštuničina odluka o umirovljenju Mladića

BEOGRAD, 20. veljače 2006.(Hina) - Među dokumentima koje će Beograddostaviti Haškom sudu (ICTY) nalazi se i dokument o umirovljenju većegbroja vojnih osoba, među kojima i Ratka Mladića, kojega je u veljači2002. godine potpisao tadašnji predsjednik SR Jugoslavije VojislavKoštunica.
BEOGRAD, 20. veljače 2006.(Hina) - Među dokumentima koje će Beograd dostaviti Haškom sudu (ICTY) nalazi se i dokument o umirovljenju većeg broja vojnih osoba, među kojima i Ratka Mladića, kojega je u veljači 2002. godine potpisao tadašnji predsjednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica.

Nacionalni savjet za suradnju s Haškim tribunalom donio je u ponedjeljak odluku o dostavljanju 36 traženih dokumenata tom sudu, među kojima se - kako tvrdi Televizija B92 - nalazi i odluka o umirovljenju u Vojsci Srbije i Crne Gore (tada SRJ), usprkos tome što je ranije, u Republici Srpskoj, umirovljen 1996. godine, nakon čega je ostao aktivan u Generalštabu Vojske SRJ.

Također, kako saznaje Televizija B92, među dokumentima upućenima Haškom sudu, nalazi se i dokument o odlikovanju koje je optuženom Mladiću dodijelio predsjednik SR Jugoslavije Zoran Lilić, u vrijeme dok je on bio komandant Vojske Republike Srpske.

Činjenica da je Mladića odlikovao predsjednik SRJ Lilić, a potom i umirovio posljednji predsjednik SRJ, današnji premijer Srbije Vojislav Koštunica, Srbiju bi mogla dovesti u izravnu vezu sa zločinima koji su počinjeni pod Mladićevim zapovjedništvom, a to bi mogao biti i težak dokaz protiv Srbije u postupku tužbe za genocid, koju je Međunarodnom sudu pravde podnijela Bosna i Hercegovina, konstatira Televizija B92.

Iz dokumenata koji su upućeni Haškom sudu, kako je to potvrdio predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju SCG s tim sudom Rasim Ljajić, proizlazi da se Ratko Mladić liječio u Beogradu od 1993. do 1997. godine pod tri različita imena, ali Ljajić "u interesu istrage" nije u ponedjeljak želio reći koja je imena optuženi Mladić koristio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙