FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Albanski ministar vanjskih poslova za nezavisno Kosovo

WASHINGTON, 15. veljače 2006. (Hina/dpa) - Albanski ministar vanjskihposlova založio se u utorak, manje od tjedan dana prije predviđenogpočetka pregovora o konačnom statusu Kosova, za nezavisnu državuKosovo.
WASHINGTON, 15. veljače 2006. (Hina/dpa) - Albanski ministar vanjskih poslova založio se u utorak, manje od tjedan dana prije predviđenog početka pregovora o konačnom statusu Kosova, za nezavisnu državu Kosovo.

Ovo je "ključni trenutak" za Kosovo, kazao je Besnik Mustafaj na konferenciji za novinare u Washingtonu, ističući da se Albanija ne zalaže za promjenu granica te ne radi na stvaranju velike Albanije koja bi uključivala i Kosovo.

Osnovna odgovornost bile koje kosovske vlade bit će zadržavanje prava Srba i zaštita vjerskih objekata, rekao je Mustfaj, koji boravi u Washigntonu na sastanku zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje.

Prvi direktni pregovori o budućnosti Kosova između Srba i kosovskih Albanaca trebali bi početi u ponedjeljak u Beču.

U utorak je održana i posebna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a posvećena Kosovu. Srbijanski predsjednik Boris Tadić je na toj sjednici kazao da službeni Beograd nudi sporazumno rešenje za Kosovo, bez jednostrane promjene međunarodno priznatih granica i političke destabilizacije.

"To rješenje bilo bi međunarodno zajamčeno i poslije isteka određenog razdoblja, od recimo 20 godina, ono bi se ponovo našlo za pregovaračkim stolom", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Albanci na Kosovu dobili bi vrlo široku autonomiju, "koja će ih u većini pitanja svakodnevnog života učiniti samostalnim u odnosu na Beograd, pod uvjetom da takvu istu autonomiju prihvate za srpski entitet u pokrajini".

Šef UNMIK-a Soren Jessen-Petersen izjavio je na istom sastanku Vijeća sigurnosti da je ubrzanje procesa pregovora o budućem statusu pokrajine u interesu svih, a da konačni rezultat treba biti multietničko društvo okrenuto miru i suradnji sa susjedima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙