FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington: Burns pozitivno o članicama Jadranske povelje (dulje)

WASHINGTON, 13. veljače 2006.(Hina) - Članice Američko-jadranskepovelje, Hrvatska, Albanija i Makedonija, ostvarile su dobar napredakprema NATO-u, a njihov partner Sjedinjene Države očekuju da nastaveputem reformi i ispunjavanja kriterija za Sjevernoatlantski savez,rekao je u ponedjeljak u Washingtonu američki podtajnik za političkapitanja Nicholas Burns.
WASHINGTON, 13. veljače 2006.(Hina) - Članice Američko-jadranske povelje, Hrvatska, Albanija i Makedonija, ostvarile su dobar napredak prema NATO-u, a njihov partner Sjedinjene Države očekuju da nastave putem reformi i ispunjavanja kriterija za Sjevernoatlantski savez, rekao je u ponedjeljak u Washingtonu američki podtajnik za politička pitanja Nicholas Burns.

Na petom sastanku partnerske komisije Američko-jadranske povelje, održanom u State Departmentu, hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović, njezini kolege iz Albanije i Makedonije Besnik Mustafaj i Ilinka Mitreva, te podtajnik Burns, razmotrili su napredak koji su tri zemlje ostvarile u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u.

"Sve tri zemlje su ostvarile vrlo dobar napredak", rekao je Burns novinarima nakon susreta dodajući da su Sjedinjene Države zadovoljne tim napretkom.

On je kazao da Sjedinjene Države žele da tri zemlje nastave putem reformi i, zahvaljujući im na vojnom doprinosu NATO-u na Kosovu i Afganistanu, rekao da se očekuje njihovo još snažnije angažiranje u okviru misija NATO-a.

Sve tri zemlje očekuju potporu Sjedinjenih Država za što skoriji poziv u članstvo Sjevernoatlantskog saveza.

Hrvatska se nada pozivu za NATO najkasnije 2008., a signale u tom smislu očekuje već na summitu NATO-a u Rigi u studenom ove godine.

Odgovarajući na pitanje kada bi tri zemlje mogle biti pozvane u NATO, Burns je odgovorio da NATO još nije odlučio kada će donijeti odluku o tome koje nove zemlje pozvati u članstvo. "Mada NATO još nije spreman odlučiti, mislim da su sve tri zemlje pomogle same sebi u našem snaženju njihova nastojanja. Trebamo vidjeti kakvu će odluku donijeti NATO", rekao je on.

Grabar-Kitarović je kazala da, "uzimajući u obzir naša individualna postignuća u ispunjavanju standarda i kriterija NATO-a, jugoistočna Europa također zaslužuje jasan signal glede uključenja u NATO", dodajući da očekuje summit NATO-a u Rigi i da vjeruje da proces proširenja ostaje otvoren i paralelan transformaciji Saveza.

Mitreva je istaknula kako očekuje da će postignuća tri zemlje biti priznata i pozitivno ocijenjena na summitu NATO-a u Rigi i kako Savez treba tada poslati "jasnu i glasnu poruku" zemljama koje su spremne za NATO.

Istaknuvši kako SAD podržava proces proširenja NATO-a, Burns je rekao da se nada kako bi daljni napredak mogao biti napravljen u narednih godinu dvije.

Govoreći o daljnim očekivanjima od Hrvatske, Albanije i Makedonije na putu k NATO-u, Burns je rekao kako SAD očekuje predanost tih zemalja odgovarajućoj potrošnji za obranu, te nastavak napora za jačanje demokracije i borbu protiv korupcije.

Burns je rekao kako bi Sjedinjene Države željele vidjeti još jače sudjelovanje tri zemlje u misijama NATO-a "jer NATO ima veliku potrebu za vojnicima u Afganistanu i časnicima za obuku iračkih snaga u Bagdadu".

Glede aspiracija Hrvatske za uključenjem u NATO, Burns je kazao kako je "Hrvatska uhićenjem generala Gotovine ostvarila veliki korak naprijed".

Izrazio je zahvalnost hrvatskoj Vladi za vojno sudjelovanje Hrvatske u mirovnim operacijama u Afganistanu u okviru misije ISAF koju predvodi NATO.

Burns je ocijenio kako odnosi Hrvatske i SAD-a jačaju. "Naši bilateralni odnosi se poboljšavaju i zahvalni smo zbog toga", kazao je on.

Grabar-Kitarović je rekla kako je susret potvrda predanosti Hrvatske, Albanije i Makedonije da što prije uđu u NATO, te potpore SAD-a Američko-jadranskoj povelji i euro-atlantskoj integraciji regije.

Kao primjer suradnje tri zemlje navela je zajednički medicinski tim poslan u misiju ISAF u Afganistan.

Hrvatska, Albanija i Makedonija su 2003. zajedno sa Sjedinjenim Državama potpisale Američko-jadransku povelju kako bi pripremili i ubrzali uključenje tri zemlje u NATO.

Hrvatska namjerava iskoristiti svoje predsjedanje Poveljom u prvom polugodištu ove godine kako bi intenzivirala njezin rad.

Grabar-Kitarović je najavila kako Hrvatska planira jadransko-baltičko-atlantski sastanak na Brijunima krajem travnja na kojem bi se razgovaralo o pomoći trima zemljama u ispunjavanju kriterija za članstvo u NATO-u. Sudjelovali bi članice Povelje, uz SAD, te tri baltičke zemlje Litva, Latvija i Estonija koje su već u NATO-u.

Na sastanku u Washingtonu sudjelovali su i predstavnici Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore koje žele suradnju s Poveljom kako bi ubrzale vlastito uključenje u NATO.

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić je rekao novinarima kako se nada da će njegova zemlja do kraja godine ostvariti punu suradnju s Haškim sudom, što je glavni uvjet da BiH ostvari prvi korak prema NATO-u, uključenje u Partnerstvo za mir.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova SCG Željko Perović je također istaknuo kako očekuje da će njegova zemlja uskoro ispuniti svoje obveze pune suradnje s Haškim sudom, također preduvjet za približavanje NATO-u.

Sudionici sastanka u State Departmentu nakratko su se susreli i s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙