FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington: Burns pozitivno o članicama Jadranske povelje (kraće)

WASHINGTON, 13. veljače 2006.(Hina) - Članice Američko-jadranskepovelje, Hrvatska, Albanija i Makedonija, ostvarile su dobar napredakprema NATO-u, a njihov partner Sjedinjene Države očekuju da nastaveputem reformi i ispunjavanja kriterija za Sjevernoatlantski savez,rekao je u ponedjeljak u Washingtonu američki podtajnik za političkapitanja Nicholas Burns.
WASHINGTON, 13. veljače 2006.(Hina) - Članice Američko-jadranske povelje, Hrvatska, Albanija i Makedonija, ostvarile su dobar napredak prema NATO-u, a njihov partner Sjedinjene Države očekuju da nastave putem reformi i ispunjavanja kriterija za Sjevernoatlantski savez, rekao je u ponedjeljak u Washingtonu američki podtajnik za politička pitanja Nicholas Burns.

Na petom sastanku partnerske komisije Američko-jadranske povelje, održanom u State Departmentu, hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović, njezini kolege iz Albanije i Makedonije Besnik Mustafaj i Ilinka Mitreva, te podtajnik Burns, razmotrili su napredak koji su tri zemlje ostvarile u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u.

"Sve tri zemlje su ostvarile vrlo dobar napredak", rekao je Burns novinarima nakon susreta dodajući da su Sjedinjene Države zadovoljne tim napretkom.

On je kazao da Sjedinjene Države žele da tri zemlje nastave putem reformi i, zahvaljujući im na vojnom doprinosu NATO-u na Kosovu i Afganistanu, rekao da se očekuje njihovo još snažnije angažiranje u okviru misija NATO-a.

Sve tri zemlje očekuju potporu Sjedinjenih Država za što skoriji poziv u članstvo Sjevernoatlantskog saveza.

Hrvatska se nada pozivu za NATO najkasnije 2008., a signale u tom smislu očekuje već na summitu NATO-a u Rigi u studenom ove godine.

Odgovarajući na pitanje kada bi tri zemlje mogle biti pozvane u NATO, Burns je odgovorio da NATO još nije odlučio kada će donijeti odluku o tome koje nove zemlje pozvati u članstvo.

Grabar-Kitarović je kazala da, "uzimajući u obzir naša individualna postignuća u ispunjavanju standarda i kriterija NATO-a, jugoistočna Europa također zaslužuje jasan signal glede uključenja u NATO", dodajući da očekuje summit NATO-a u Rigi i da vjeruje da proces proširenja ostaje otvoren i paralelan transformaciji Saveza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙