FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 14. veljače 2006. (Hina) - Pregled vjesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 14. veljače 2006. (Hina) - Pregled vjesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Sastanak članica Američko-jadranske povelje Hrvatske, Albanije i Makedonije s njihovim partnerom Sjedinjenim Državama u Washingtonu polučio je dobre rezultate glede integracije tri zemlje u NATO, ocijenila je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. "Istaknuli smo da očekujemo temeljem rezultata reformi na svim područjima od političkih do obrambenih reformi da ćemo što je moguće prije biti pozvani u NATO, a da u tom smislu očekujemo vrlo jasan signal već tijekom summita u Rigi 2006. godine", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima o susretu održanom u ponedjeljak u State Departmentu. Burns je novinarima nakon sastanka rekao da su tri države ostvarile "dobar napredak" u provedbi uvjeta za uključenje u NATO, ali i da trebaju nastaviti reforme iako NATO još nije odlučio kada će pozvati nove zemlje u članstvo niti koje će to biti.

TEHERAN - Teheran je u utorak potvrdio da je nastavio s obogaćivanjem urana, procesom za koji Zapad strahuje da bi mogao biti iskorišten za izradu nuklearnog oružja. "U skladu s ratifikacijom parlamenta, kažem 'da'", rekao je zamjenik glavnoga iranskog nuklearnog pregovarača Javad Vaeedi u teheranu na pitanje novinara o tome je li obnovljen proces obogaćivanja urana. No iranski dužnosnici još ne govore je li nastavljeno punjenje centrifuga uranovim heksafluoridom. "Neka su pitanja precizni stručni detalji", odgovorio je Vaeedi na pitanje jesu li centrifuge u podzemnome nuklearnom postrojenju u Natanzu počele s radom. Centrifuge obogaćuju uran tako da ga vrte na nadzvučnim brzinama. Službeni Teheran tvrdi da mu to obogaćivanje treba za rad nuklearnih elektrana, a ne za proizvodnju nuklearne bombe, za što ga optužuje Washington.

LJUBLJANA - Odluka o slanju četiriju slovenskih instruktora u centar za obuku iračke vojske blizu Bagdada je zakonita, zaključio je u ponedjeljak kasno navečer nakon osmosatne rasprave slovenski parlament odbijajući prijedlog oporbe lijevog centra da od vlade zahtijeva opoziv odluke. U uvodu rasprave premijer Janez Janša rekao je da je operaciju obuke iračke vojske odobrio UN, te da Slovenija kao posljednja država NATO saveza koja se u nju uključuje tako daje svoj doprinos otklanjanju asimetričnih prijetnji koje će biti glavni sigurnosni problem idućih deset godina. Slovenski instruktori u Irak će otići krajem ovog mjeseca.

BEJRUT - Tisuće Libanonaca sa zastavama okupile su se u utorak u središtu Bejruta i obilježavaju prvu godišnjicu ubojstva nekadašnjega premijera Rafika al-Haririja. Ubojstvo koje se dogodilo 14. veljače 2005., posve je okrenulo politički krajobraz Libanona. Tisuće libanonskih vojnika i policajaca razmještene su u Bejrutu i predgrađima, a ljudi se okupljaju na trgu mučenika u središtu grada gdje je i Hariri pokopan. Skup kojim se obilježava godišnjica Haririjeve smrti organizirala je protusirijska koalicija koju predvodi Haririjev sin i politički nasljednik Saad al-Hariri, koji zahtijeva da se krivci za smrt bivšega premijera izvedu pred sud.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙