FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 8. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 8. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

SARAJEVO - Prosvjedi zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhameda, koji su u srijedu održani u Sarajevu, okončani su u ranim poslijepodnevnim satima, protekavši bez većih izgreda ali uz paljenje zastava Norveške, Hrvatske i Danske. Više stotina okupljenih prosvjedovalo je pred veleposlanstvima zapadnih zemalja u kojima su listovi objavili sporne karikature, a pred diplomatskim predstavništvom Norveške prosvjednici su zapalili norveške, hrvatske i danske zastave. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije Jusuf Zornić izjavio je novinarima kako su pripadnici policije uspjeli identificirati osobu koja je zapalila zastave. Islamska zajednica BiH nije podržala održavanje ovih prosvjeda.

SARAJEVO - Predsjedatelj Ministarskoga vijeća BiH Adnan Terzić osudio je paljenje zastava kao način izražavanja prosvjeda zbog objavljivanja karikatura kojima se vrijeđaju vjerski osjećaji muslimana, a posebice je ocijenio neprihvatljivim paljenje hrvatskih simbola, priopćeno je u srijedu navečer iz Terzićeva Ureda. U priopćenju dostavljenu medijima u Sarajevu navodi se kako Terzić razumije gnjev izazvan izvrganjavanjem ruglu muslimanskih vjerskih osjećaja, no također se odlučno suprotstavlja nasilnim iskazivanjima takvih osjećanja. Terzić podsjeća da su hrvatska Vlada i Sabor, za razliku od nekih drugih europskih zemalja, pravodobno i primjereno osudili objavljivanje uvrjedljivih karikatura u Hrvatskoj.

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u srijedu paljenje hrvatske zastave u Sarajevu do kojeg je došlo tijekom prosvjeda zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u tisku niza europskih zemalja, a jučer i u Hrvatskoj. Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović podsjetila je da je hrvatska Vlada jučer odmah reagirala te izrazila žaljenje i odlučno se ogradila od načina na koji se tjednik Nacional uključio u objavljivanje crteža te je osudila svaki oblik netolerancije. Grabar-Kitarović je kazala da paljenje hrvatske zastave u Sarajevu nije posljedica službene politike BiH.

ZAGREB - Hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u islamskim zemljama nisu prijavila nikakve probleme nakon što je u utorak tjednik Nacional objavio karikature proroka Muhameda, koje su proteklih nekoliko dana u muslimanskim zemljama izazvale val prosvjeda i nasilja kao odgovor na njihovo objavljivanje u tisku europskih zemalja. Prema povratnim informacijama koje su dostavili hrvatski veleposlanici iz islamskih zemalja nije bilo nikakvih incidenata ispred diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u tim zemljama, kazala je u srijedu za Hinu glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ivan Crnić, upitana za eventualne probleme ili reakcije nakon što je u utorak tjednik Nacional objavio karikature. Crnić je kazala kako ni hrvatski državljani na radu u islamskim zemljama nisu prijavili nikakve probleme.

ZAGREB - Glavni urednik novina čije je objavljivanje karikatura proroka Muhameda izazvalo veliku buru u svijetu izjavio je u srijedu kako nema namjeru dati ostavku zbog cijele situacije. "Ne smatram se pozvanim razmišljati u tom smjeru", rekao je u kratkoj izjavi na web stranici dnevnika Jyllands-Postena njegov glavni urednik Carsten Juste. Danska ministrica za zaštitu okoliša Connie Hedegaard u srijedu je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima rekla kako je objavljivanje Muhamedovih karikatura cijena demokracije. U međuvremenu se nastavljaju prosvjedi protiv karikatura u muslimanskom svijetu, a najkrvavije posljedice trpi ponovno Afganistan u kojem su tri osobe poginule, a dvadesetak ih je ozlijeđeno, kad je policija otvorila vatru na pobješnjelu rulju koja je pokušala nasilno upasti u američku vojnu bazu.

BRUXELLES - Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana najavio je u srijedu da će sljedećeg tjedna krenuti na turneju po arapskim zemljama kako bi pokušao smiriti situaciju nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda. Solana bi u nedjelju ili ponedjeljak trebao otputovati u Džedu na sastanak s glavnim tajnikom Organizacije islamske konferencije Ekmeleddinom Ihsanogulom, a zatim u Egipat, Jordan i palestinska područja, objavio je jedan europski izvor.

LJUBLJANA - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je uoči posjeta Ljubljani da Europska komisija ne može arbitrirati kad je u pitanju hrvatsko-slovenska granica jer je to bilateralno pitanje. U izjavi za slovensku tiskovnu agenciju STA, Rehn je rekao da Europska komisija može objema stranama dati poticaj za konstruktivan dijalog koji će donijeti rezultat, te pomoći kad se radi o ribolovu u pograničnim vodama zbog čega je bilo incidenata. Na pitanje može li Hrvatska računati na članstvo u Europskoj uniji prije nego što riješi granična pitanja sa susjednim državama, Rehn je odgovorio da vjeruje da će granično pitanje Hrvatske i Slovenije biti riješeno prije nego što Hrvatska s Europskom komisijom završi pregovore o članstvu, ali da je važno da rješenje bude konsenzualno.

BERLIN - Iranski list koji je u utorak otvorio natječaj za najbolju karikaturu o holokaustu, pokušaj je da se u sukob između Europe i mulimanskog svijeta zbog nedavno objavljenih karikatura proroka Muhameda uvuče i Izrael, izjavio je zamjenik njemačkog ministra vanjskih poslova Gernot Erler. "Nakon što su pokušali opovrgnuti pravo Izraela na egzistenciju te opovrgnuti da se holokaust ikad dogodio, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad i njegovi suradnici sada pokušavaju dovesti do eskalacije situacije", rekao je Erler u srijedu za Berliner Zeitung, dodavši kako "ove činjenice duboko zabrinjavaju njemačke političare".

GAZA - Pripadnici militantne grupe Islamski džihad odbacili su u srijedu zamisao o dugoročnom primirju s Izraelom i ne namjeravaju se priključiti vladi u kojoj bi glavnu riječ trebao voditi Hamas, izjavio je u srijedu prvi čovjek Hamasa Khaled Batch. On je rekao kako Islamski džihad "odbija zamisao o mogućnosti postizanja dugoročnog mira, budući će izraelski neprijatelji to pogrešno razumjeti te će taj potez shvatiti kao ustupak palestinskih grupa koje pružaju otpor".

RIM - Predsjednik talijanske republike Carlo Azeglio Ciampi predao je u srijedu, na svečanosti u palači Quirinale, sjedištu šefa države, odličja u povodu Nacionalnog dana sjećanja koji se obilježava 10. veljače, uvedenog prije dvije godine u sjećanje na tragediju fojbi, kraških jama u koje su bačeni mnogi Talijani koji su živjeli u Istri, Rijeci i Dalmaciji. Ciampi je, uz druga priznanja, prvi put dodijelio i postumno odličje jednoj od žrtava bačenih u fojbe. Dodijelio ga je Normi Cossetto, 24-ogodišnjoj djevojci koju su, kako stoji u obrazloženju, "silovali i bacili u fojbu Titovi partizani u listopadu 1943. godine". Govoreći o "mržnji i etničkoj čistki" koje su postojale u 20. stoljeću, Chiampi je za to okrivio "diktatorske režime koji su imali perverzne rasističke ideologije" koje su dovele do drugog svjetskog rata.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. u srijedu je odao počast talijanskom katoličkom svećeniku ubijenom u Turskoj, a Vatikan je istodobno objavio da je u jednom od svojih posljednjih pisama svećenik Andrea Santoro pozvao Papu da posjeti njegovu malu župu. Papa bi trebao Tursku posjetiti krajem studenog, a Santoro je od Pape zatražio da razmotri mogućnost kratkog posjeta župi. Obraćajući se javnosti u srijedu, Papa je izrazio nadu da Santorova smrt neće biti uzaludna i pomoći promicanju većeg razumijevanja između kršćanstva i islama. Turska vlada oštro je osudila ubojstvo koje se dogodilo u vrijeme napetosti diljem svijeta nakon objave karikatura proroka Muhameda u europskim novinama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙