FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush i Kacsynski o Iraku i NATO-u

WASHINGTON,9. veljače 2006.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushi poljski predsjednik Lech Kaczynski razgovarali su u četvrtak oIraku, NATO-u te međusobnim gospodarskim odnosima Sjedinjenih Država iPoljske.
WASHINGTON,9. veljače 2006.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i poljski predsjednik Lech Kaczynski razgovarali su u četvrtak o Iraku, NATO-u te međusobnim gospodarskim odnosima Sjedinjenih Država i Poljske.

Na njihovom prvom susretu otkako je Kaczynski u prosincu postao predsjednik, Bush je zahvalio Poljskoj za potporu u Iraku.

Bush i Kaczynski su razgovarali i o nastojanju Poljske da u NATO uključi i svoga susjeda Ukrajinu.

"Zamolio sam predsjednika za savjet o Ukrajini", rekao je Bush novinarima nakon susreta u Bijeloj kući.

Bush je kazao kako je s Kaczynskim imao zanimljiv razgovor o NATO-u i Europskoj uniji.

"Možete biti aktivan član EU-a, lojalan član EU-a i u isto vrijeme prijatelj Sjedinjenih Država", rekao je Bush.

Poljska je jedan od najsnažnijih europskih saveznika SAD-a. Ona u Iraku ima 1.500 vojnika, ali se očekuje da će taj broj smanjiti na 900. Kaczynski je ukazao da bi njegova zemlja mogla zadržati svoje snage u Iraku do kraja 2006. ukoliko bi se njihova uloga iz vojne izmijenila u ulogu obuke iračkih snaga.

Kaczynski je rekao kako je s Bushom među ostalim razgovarao o Ukrajini i Bjelorusiji i potpori Sjedinjenih Država za sve akcije "koje vode slobodi u Ukrajini i Bjelorusiji" ističući da je to veoma važno za Poljsku.

On je kazao kako je bilo govora i o napetim odnosima odnosima između Poljske i Rusije nakon što je Poljska podržala demokratsku "narančastu revoluciju" u Ukrajini.

"Postoje određeni signali koji bi mogli voditi poboljšanju odnosa između Republike Poljske i Ruske Federacije. Nismo još sigurni, ali ovi signali su primljeni i nadamo se poboljšanju odnosa između Poljske i Rusije", rekao je Kaczynski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙