FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska: Kriza manjinske vlade poljskih konzervativaca

VARŠAVA, 20. siječnja 2006. (Hina) - Manjinska vlada poljskihkonzervativaca, tri mjeseca otkako je dobila povjerenje u parlamentu,našla se pred najvažnijim ispitom - prihvaćanjem proračuna za što nepostoje veliki izgledi pa se u javnosti već govori o mogućnostiodržavanja novih izbora na proljeće.
VARŠAVA, 20. siječnja 2006. (Hina) - Manjinska vlada poljskih konzervativaca, tri mjeseca otkako je dobila povjerenje u parlamentu, našla se pred najvažnijim ispitom - prihvaćanjem proračuna za što ne postoje veliki izgledi pa se u javnosti već govori o mogućnosti održavanja novih izbora na proljeće.

Kriza vlasti nastala je prošlog tjedna pokušajem vlade da odgodi glasovanje o državnom proračunu za kraj veljače, što međutim nije bilo moguće jer je ustavni rok za donošenje proračuna 1. veljače.

Ako konzervativna stranka Pravo i pravednost, koja ima 26 posto zastupničkih mjesta u parlamentu, ne uspije pronaći parlamentarnu većinu za izglasavanje proračuna, pada njihova manjinska vlada i Poljaci će morati ponovno na birališta.

Da bi izbjegao takav scenarij, predsjednik stranke Pravo i pravednost Jaroslaw Kacznyski predložio je sklapanje "pakta stabilnosti" u kojem traži od oporbe da bezuvjetno prihvati proračun i podrži manjinsku vladu koja bi u sljedećih šest mjeseci trebala oformiti čvršću koaliciju i to sa strankom Građanska platforma, koja je s 24 posto zastupničkih mandata druga po snazi u poljskom parlamentu.

U rješavanje političke krize uključio se i poljski predsjednik, Lech Kaczynski, brat blizanac Jaroslawa, koji se ovih dana dva puta sastao s čelnicima oporbene stranke Građanska platforma.

"Nije ni predsjednikova a ni moja namjera gurati Poljsku u prijevremene izbore", rekao je čelnik poljske oporbe Donald Tusk dajući ipak male izglede sklapanju koalicije s konzervativcima. On je istodobno odbacio njihov "pakt stabilnosti".

Drugi scenarij rješenja političke krize, po predviđanju poljskih medija, može biti potpora proračunu vlade premijera Kazimirza Marcinkiewicza od stranake krajnje ljevice Samoobrana, te desničara iz Seljačke stranke i Lige poljskih obitelji, i to zbog straha od prijevremenih izbora. Čelnici spomenutih stranaka tvrde da ne žele dati bezuvjetnu potporu vladi, a najmanje dvije do njih, Liga poljskih obitelji i Samoobrana zainteresirane su za ulazak u vladu, što konzervativci u ovom trenutku isključuju.

Dok traju pregovori o spašavanju manjinske vlade, neke stranke počinju već pripreme za novu izbornu kampanju. Počelo je primjerice "zauzimanje" mjesta za predizborne plakate. Dvije najjače stranke ljevice- Savez demokratske ljevice i Poljska socijaldemokracija najavile su zajednički nastup na izborima na čelu s bivšim poljskim predsjednikom Aleksandrom Kwasniewskim.

Kako će se rasplesti kriza znat će se 24. siječnja kad je predviđeno glasovanje o proračunu. Ako stranka Pravo i pravednost do tada ne uspije osigurati dovoljan broj glasova za predloženi državni proračun, ostaju prijevremeni izbori koji bi se održali 19. ili 26. ožujka, prenijela je poljska državna televizija.

Prijevremeno raspuštanje parlamenta u postkomunističkoj Poljskoj do sada se dogodilo dva puta, 1989. i 1993. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙