FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjeloruska oporba traži pomoć Poljske i EU

VARŠAVA, 29. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednički kandidat bjeloruskeoporbe Aleksandar Milinkievič proteklih je dana tijekom posjetaVaršavi tražio potporu zapadnih susjeda, Poljske i cijele Europskeunije (EU) u pripremi i održavanju predsjedničkih izbora uBjelorusiji za dva mjeseca, kako bi oni bili regularni i pravedni.
VARŠAVA, 29. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednički kandidat bjeloruske oporbe Aleksandar Milinkievič proteklih je dana tijekom posjeta Varšavi tražio potporu zapadnih susjeda, Poljske i cijele Europske unije (EU) u pripremi i održavanju predsjedničkih izbora u Bjelorusiji za dva mjeseca, kako bi oni bili regularni i pravedni.

Aleksandar Milinkievič održao je govor u poljskom parlamentu Sejmu o planovima bjeloruske oporbe, a od poljskog premijera Kazimirza Marcinkiewicza već je prije dva tjedna dobio obećanje o pomoći u pokretanju neovisnih medija koje je vlast predsjednika Aleksandra Lukašenka skoro sve "ugasila".

Aleksandar Lukašenko postao je predsjednik Bjelorusije prije 12 godina. Tijekom dvostrukog predsjedničkog mandata promijenjen je izborni zakon koji mu sada omogućuje neograničen broj kandidiranja na izborima za šefa države.

Oporba optužuje Lukašenka za nepravilnosti u provedbi dosadašnjih izbora te za autoritarno vladanje državom.

Oporbene stranke počele su u prosincu prošle godine izbornu kampanju za predsjedničke izbore u Bjelorusiji koji su predviđeni za 19. ožujka ove godine. Za jedinog oporbenog kandidata izabran je Aleksandar Milinkievič, fizičar, povjesničar i aktivni član nevladinih udruga i on će se suprotstaviti Aleksandru Lukašenku.

Ujedinjena oporba smatra da sada ima prigodu "prisiliti" vladu u Minsku na održavanje demokratskih i regularnih izbora. "Ne želimo revoluciju, nego samo regularne izbore u skladu s Ustavom. Ipak, ako Lukašenkova vlada to ne osigura, ljudi će izaći na ulice", rekao je oporbeni predsjednički kandidat poljskim zastupnicima u Varšavi.

Za oporbu je u predizbornoj kampanji ključni problem gašenje neovisnih medija od strane vlade autoritarnog predsjednika Lukašenka. Još prije četriri godine u Bjelorusiji je bilo 60 neovisnih novina a sada ih je ostalo samo tri dok uopće više nema neovisnih radijskih i televizijskih programa.

Premijer Marcinkiewicz obećao je pomoć u otvaranju radija za Bjelorusiju te slanje promatrača na izbore.

"Računamo na Poljsku koja može biti našim odvjetnikom u EU", prenosi riječi Milinkieviča poljski dnevnik "Gazeta wyborcza".

Europska komisija je još prije nekoliko mjeseci raspisala natječaj za otvaranje neovisnog, satelitskog radijskog i televizijskog programa za Bjelorusiju i potkraj siječnja taj posao povjerila međunarodnom konzorciju medijskih kuća iz Njemačke, Poljske, Rusije i Litve ocijenivši njihov projekt "pravim europskim".

Taj program Bjelorusi će moći pratiti prije predsjedničkih izbora, a troškovi cijelog projekta procijenjeni su na 2 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙