FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska izbjegla prijevremene izbore

VARŠAVA, 5. veljače 2006. (Hina) - Kriza vlasti u Poljskoj nastalaprije desetak dana pri donošenju državnog proračuna u parlamentu-Sejmu završila je potpisivanjem "Sporazuma stabilnosti" izmeđuvladajuće, konzervativne stranke Pravo i pravednost i ljevičara izSamoobrane i desničarske Lige poljskih obitelji.
VARŠAVA, 5. veljače 2006. (Hina) - Kriza vlasti u Poljskoj nastala prije desetak dana pri donošenju državnog proračuna u parlamentu- Sejmu završila je potpisivanjem "Sporazuma stabilnosti" između vladajuće, konzervativne stranke Pravo i pravednost i ljevičara iz Samoobrane i desničarske Lige poljskih obitelji.

Pakt je potpisan nakon pregovora koji su trajali nekoliko tjedana i trebao bi manjinskoj Vladi Kazimierza Marinkiewicza osigurati parlamentarnu većinu za donošenje najvažnijih zakona. Poljska oporba i analitičari predviđaju kratku zajedničku budućnost desničara i ljevičara, a činjenica da su vijest o potpisivanju pakta mogle prve objaviti katolička televizija i radio Marija izazvala je prosvjede većine medija u Poljskoj.

Vladin prijedlog proračuna nije stigao na stol poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog do 1. veljače, što je ustavni rok, pa je već to bilo dovoljno za raspisivanje prijevremenih izbora. No poljski predsjednik, brat blizanac šefa vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslawa Kaczynskog, pružio je mogućnost Vladi da osigura parlamentarnu većinu i izbjegne prijevremene izbore.

Problem je riješen 2. veljače potpisivanjem "Sporazuma stabilnosti" koji će konzervativcima Jaroslawa Kaczynskog osigurati parlamentarnu većinu na godinu dana s mogućnošću produžetka međustranačkog dogovora.

"Ugovorom se završava parlamentarna kriza, a njegova realizacija znači radikalne promjene u Poljskoj", rekao je predsjednik konzervativaca Jaroslaw Kaczynski.

Stranke Samoobrana (ljevica) i Liga poljskih obitelji (desnica), koje su s vladajućim konzervativcima potpisale "Sporazum o stabilnosti", obvezale su se da neće tražiti ostavke ministara u vladi Kazimirza Marcinkiewicza. U dodatku potpisanog dokumenta navedena su 144 zakonska prijedloga koja će zajednički podržati, a većina se odnosi se na promjene u pravosuđu, gospodarstvu te socijalne projekte. Za petnaest zakonskih prijedloga dogovor bi trebao tek uslijediti.

"To će biti stabilizacija za kratko vrijeme", drži Jan Rokita, potpredsjednik najveće oporbene stranke Građanske platforme. Analitičari smatraju da su vodstva stanaka Samoobrane i Lige poljskih obitelji pristala na pakt zbog straha od prijevremenih izbora ali da se neće odreći svojih zahtjeva.

"Konzervativci (stranke) Pravo i pravednost moraju platiti potporu ljevičara i desničara visokom cijenom- donošenjem zakona koji će omogućiti podjelu novca iz proračuna", izjavila je poljska analitičarka Jadwiga Staniszkis.

Poljski mediji i analitičari oštro su kritizirali državni vrh zbog činjenice da su prednost u izvještavanju o parafiranju sporazuma imali Radio Marija, televizija Trwam i dnevni list "Nasz dzenik" iz katoličkog medijskog koncerna čiji je direktor svećenik Tadeusz Rydzik, blizak konzervativnoj vladi. Jaroslaw Kaczynski javno je priznao zasluge direktoru Rydziku za pomoć u postizanju međustranačkog dogovora.

Predstavnici ostalih mediji iz prosvjeda nisu došli na konferenciju za novinstvo organiziranu nakon parafiranja sporazuma u nazočnosti samo novinara iz katoličkog koncerna. U brojnim napisima je oštro osuđena diskriminacija većine medija i "arogantan postupak" vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙