FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Mađarski ministar vanjskih poslova Ferenc Somogy, kojeg je u utorak u Zagrebu primio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, istaknuo je kako će njegova zemlja i nadalje nastaviti pružati potporu Hrvatskoj na njenom putu u EU-u, te je naglasio spremnost mađarske strane za prenošenje iskustava u procesu pregovora. U tom kontekstu, dodao je Somogy, značajno je što mađarsko veleposlanstvo u Zagrebu od 2004. godine djeluje i kao kontakt diplomatska misija NATO-a, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. Razgovaralo se i o aktualnom stanju u regiji.

ZAGREB - Hrvatska i mađarska vlada održat će 26. siječnja zajedničku sjednicu u Mađarskoj i na njoj između ostaloga raspravljati o zajedničkoj kandidaturi dviju zemalja za domaćine europskoga nogometnog prvenstva 2012., najavila je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović u utorak u Zagrebu nakon sastanka s mađarskim ministrom vanjskih poslova. Teme će biti mnogobrojne, od prometne i pogranične suradnje do zaštite manjina i okoliša, rekla je ministrica Kitarović koja se u utorak sastala s mađarskim ministrom Ferencom Somogyjem.

TEHERAN - Iran je u utorak priopćio da je ponovo počeo rad na istraživanju nuklearnog goriva, što će vjerojatno izazvati oštru reakciju međunarodne javnosti i obnoviti pozive da se Teheran prijavi Vijeću sigurnosti UN-a. "Od danas, iranski nuklearni istraživački centri nastavili su svoje aktivnosti", izjavio je zamjenik predsjednika iranske agencije za atomsku energiju Mohamad Saedi. Nekoliko sati ranije Saedi je objavio da su Iranci s nuklearnog postrojenja u Natanzu skinuli pečate UN-a u nazočnosti inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA.

ZAGREB - Odluka Irana da nastavi svoj sporni nuklearni program i ponovo pokrene aktivnosti nuklearnih istraživačkih centara izazvala je u utorak zabrinutost i burne reakcije u cijelom svijetu. Iran se "odlučio za sukob" i pokazao "prezir spram međunarodne zabrinutosti i diplomacije" ponovno otvarajući centar za nuklearna istraživanja", izjavio je u utorak američki veleposlanik pri IAEA-i u Beču Gregory Schulte. Njemačka je zatražila od IAEA-e da ocijeni iranski nastavak nuklearnih istraživanja kako bi zajedno s Parizom i Londonom ocijenila ima li nastavak pregovora "još uvijek smisla". Moskva je u utorak pozvala Iran da se pridržava obveza preuzetih u vezi svog nuklearnog programa.

KIJEV - Ukrajinski parlament u utorak je izglasao smjenu vlade premijera Jurija Jehanurova zbog sporazuma koji je s Rusijom potpisao u vezi s ruskim plinom. Nepovjerenje je vladi izrazilo 250 zastupnika od njih 450. Parlamentarci su ljuti što je s Moskvom potpisan sporazum prema kojem će Ukrajina ove godine za uvoz plina platiti dvostruko više a za usluge tranzita dobiti manje no što su zahtijevali. Jehanurov će biti vršilac dužnosti premijera do imenovanja novoga. Parlamentarni su izbori zakazani za ožujak. Ruski i ukrajinski dužnosnici su u srijedu 3. siječnja nakon cjelonoćnih pregovora uspjeli postići dogovor o opskrbi plinom za predstojeće petogodišnje razdoblje, fiksiravši cijenu ruskog plina na 230 dolara za 1000 prostornih metara. Dogovorena je nova cijena prijenosa ruskog plina preko Ukrajine na 1,6 dolara za 1000 prostornih metara na svakih 100 kilometara.

SARAJEVO - Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić pozvao je u utorak muslimane u toj zemlji da blagdan Kurban Bajrama iskoriste za učvršćenje svoje vjere i predanosti Bogu istaknuvši kako je to najbolji odgovor na sve kušnje suvremenog svijeta. Cerić je u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji predvodio središnju molitvu kojom je proslavljen dolazak Bajrama, a u svojoj propovijedi na posredan način komentirao je i trenutačno stanje u BiH postavivši pitanje "kakvog smisla ima demokracija ako se ne priznaje pravo većine koja hoće da država ima jednog domaćina koji može biti dobar predstavnik za sve".

BEOGRAD - Ustavnopravni položaj srpske zajednice na Kosovu mora biti određen tako da albanska većina nema ustavnog i zakonskog uporišta da sa Srbima postupa kao s manjinom, kojoj se mogu nametati rješenja protivna njezinim vitalnim interesima, što se može postići decentralizacijom i formiranjem srpskog entiteta na Kosovu. Srpske općine na Kosovu treba formirati na sjeveru Kosova u Kosovskoj Mitrovici, na središnjem Kosovu, u kosovskom Pomoravlju i Metohiji, navodi se u Platformi pregovaračkog tima Srbije i Državne zajednice Srbija i Crna Gora o budućem statusu Kosova, čije dijelove u utorak objavljuju beogradski mediji.

ISTANBUL - Turska je u utorak objavila da je pacijent iz središnje provincije Sivas zaražen virusom ptičje gripe, što je 15. takav slučaj u toj zemlji, objavila je televizija CNN Turk. U ponedjeljak je objavljeno da je diljem zemlje 14 ljudi oboljelo od ptičje gripe.

ATENA - Potres jačine 4,3 stupnja po Richterovoj ljestvici zabilježen je u utorak ujutro na jugozapadnoj obali jonskog otoka Kefalonije, objavio je Geodinamički institut opservatorija u Ateni. Lokalne vlasti nisu zabilježile ni žrtve ni štete nakon tog potresa koji se osjetio nešto poslije 10 sati po srednjoeuropskom vremenu.

LJUBLJANA - Slovenska policija je na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje otkrila u petak 900 grama heroina čija bi vrijednost na europskom ilegalnom tržištu dostigla više od 20.000 eura, priopćila je u utorak carinska uprava. Droga je nađena u autobusu slovenskog prijevoznika koji vozi na redovitoj liniji Beograd-Ljubljana. Kako je priopćila slovenska carinska uprava, carinik je ispod zadnjih sjedišta autobusa otkrio tri sumnjiva paketa umotana o novinski papir. Preliminarni test pokazao je da je u paketima bio heroin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙