FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske kompanije pritisnule europske burzovne indekse

LONDON, FRANKFURT, 8. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u srijedu su pale, predvođene rudarskim kompanijama, nonjihove veće gubitke spriječile su nove vijesti s područja aktivnostispajanja i akvizicija kompanija.
LONDON, FRANKFURT, 8. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su pale, predvođene rudarskim kompanijama, no njihove veće gubitke spriječile su nove vijesti s područja aktivnosti spajanja i akvizicija kompanija.

Londonski Ftse indeks vratio je dio početnih gubitaka, spustivši se do podneva za oko 0,17 posto, na 5.737 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 0,2 posto, dosegnuvši 5.660 bodova.

Najveće su gubitke ostvarile rudarske kompanije, predvođene Rio Tintom i BHP Billitonom, čije su dionice potonule oko tri posto nakon pada cijena plemenitih kovina, izazvanog valom prodaja.

"To je ironično jer niže cijene sirovina a posebice niže cijene nafte predstavljaju prilično dobre vijesti za globalno gospodarstvo, ali ne baš dobru vijest za indekse kada tako veliki broj kompanija iz njih izvlači golemi dio svojih profita", kazala je Hilary Cook, direktorica ulagačke strategije pri Barclays Stockbrokersu.

Na vrijednosti su gubile i dionice naftnih kompanija, zahvaljujući padu cijena barela nafte od tri posto dan ranije uslijed očekivanja novog povećanja zaliha nafte u Sjedinjenim Državama, koje bi trebalo pokazati najnovije tjedno izvješće američke vlade u srijedu. Pritom su dionice Totala pojeftinile 1,7 posto a British Petroleuma za 2,7 posto.

No, veće gubitke na cijenama dionica spriječile su vijesti o novim ponudama za preuzimanje, među kojima se isticala ona o najavi španjolskog Ferroviala o mogućoj akviziciji britanskog operatera londonske zračne luke Heathrow BAA. To je izazvalo skok cijena dionica BAA za čak 18 posto, kao i dobitke ostalih pripadnika toga sektora, među kojima i Fraporta, operatera zračne luke u Frankfurtu, čije su dionice ojačale dva posto.

Indeks Tokijske burze Nikkki potonuo je 2,7 posto, na 16.272 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙