FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZKM: "Hamlet" u režiji Harisa Pašovića 14., 15. i 16. veljače

ZAGREB, 8. veljače 2006. (Hina) - Gostovanjem Shakespeareova "Hamleta",u režiji Harisa Pašovića i produkciji sarajevskoga Space productionsa,nastavlja se u veljači u Zagrebačkom kazalištu mladih cikluseuropskoga kazališta.
ZAGREB, 8. veljače 2006. (Hina) - Gostovanjem Shakespeareova "Hamleta", u režiji Harisa Pašovića i produkciji sarajevskoga Space productionsa, nastavlja se u veljači u Zagrebačkom kazalištu mladih ciklus europskoga kazališta.

Predstava "Hamlet", u kojoj je Haris Pašović okupio neke od izuzetnih umjetnika iz BiH, Hrvatske, Slovenije, SiCG, Turske, Velike Britanije i Španjolske, postavivši suvremenu adaptaciju Shakespeareove tragedije, na programu je ZKM-a 14., 15. i 16. veljače.

Sarajevski redatelj Hamleta smješta u Topkapi, osmanski dvor u Istanbulu. Priča i imena nisu promijenjena, izuzetak čine titule - sultan umjesto kralja, Turska umjesto Danske i kulturološka prilagođenja. To je dalo ovom konceptu iznimnu svježinu i suvremenost, a u isto vrijeme teatralnost orijentalnih boja, svjetla, zvukova i dinamike, napominju u obavijesti o gostovanju iz ZKM-a. Dodaju kako je Hamlet univerzalan i mogao se dogoditi na danskom, elizabetanskom, osmanskom ili bilo kojem drugom dvoru.

U predstavi glume Amar Selimović (Hamlet), Frano Mašković (Claudius), Damjana Černe (Gertrude), Miodrag Krivokapić (Duh, Glumac, Grobar), Damir Markovina (Hamletova sjenka), Slaven Knezović (Polonius, Laertes), Zana Marjanović (Ophelia), Jasenko Pašić (Rosencrantz), Aldin Omerović (Guildenstern), Sabina Bambur (Fortinbras).

Po redateljevim riječima, ta predstava odražava svijet nakon napada na SAD, 11. rujna 2001.

Amar Selimović, koji glumi Hamleta, dobio je za tu ulogu nagradu za najboljeg mladog glumca na Međunarodnom teatarskom festivalu MES Sarajevo 2005.

Gostovanje Hamleta podržali su British Council Zagreb, Ministarstvo kulture RH i zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙