FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitsko Gradsko kazalište lutaka vratilo se iz Teherana

SPLIT,30. siječnja 2006.(Hina) - Ansambl splitskog Gradskog kazalištalutaka (GKL) nakon sedmodnevnog boravka na 24. Međunarodnom Fadjrfestivalu u Teheranu, gdje se zapaženo predstavio izvedbom "Lepezemladosti", autora Jasena Boke u režiji Joška Juvančića, vratio se uSplit, izvijestila je danas glasnogovornica GKL-a Marija Kurjak.
SPLIT,30. siječnja 2006.(Hina) - Ansambl splitskog Gradskog kazališta lutaka (GKL) nakon sedmodnevnog boravka na 24. Međunarodnom Fadjr festivalu u Teheranu, gdje se zapaženo predstavio izvedbom "Lepeze mladosti", autora Jasena Boke u režiji Joška Juvančića, vratio se u Split, izvijestila je danas glasnogovornica GKL-a Marija Kurjak.

Predstava "Lepeza mladosti", koju su izveli 23., 24. i 25. siječnja pred prepunim gledalištem, doživjela je brojne pohvale za visoku profesionalnost i animacijsko umijeće splitskog lutkarskog ansambla te je pobudila zanimanje i za cjelokupno hrvatsko lutkarsko kazalište, istaknula je Kurjak.

Splitski je GKL u Iranu predstavljao hrvatsko kazalište, nakon što je, na poziv Dramskoga kulturnog centra u Teheranu, hrvatsko Ministarstvo kulture odabralo njihovu predstavu.

Festivalski program održavao se na 12 različitih mjesta u Teheranu, a GKL je nastupio u sklopu posebnog programa posvećenog lutkarskom kazalištu u dvorani "Hall of Honory" u užem središtu iranskoga glavnog grada.

Umjesto predviđene četiri, održali su tri predstave jer su, zbog strogih carinskih formalnosti i naporne birokracije, bili predugo zadržani na iranskoj granici, podsjetila je Kurjak.

Festival Fadjr održava se u Teheranu svake godine u siječnju, a prikazuje djela iz filmske, kazališne i glazbene umjetnosti. Ove je godine od 20. do 29. siječnja izvedeno 50-ak iranskih predstava i oko 15 gostujućih programa iz inozemstva i to iz Nizozemske, Njemačke, Japana, Rumunjske, Španjolske, Rusije, Švicarske, Mađarske, Francuske, Slovenije...

Usto, festival prate brojne izvedbe uličnog kazališta, a ugledni strani i domaći stručnjaci s područja tih grana umjetnosti vodili su velik broj pratećih programa, seminara i radionica.

Splitski su lutkari iskoristili prigodu da domaćine, ali i članove drugih gostujućih kazališta upoznaju s Hrvatskom podijelivši im prospekte Splita i Dalmacije koje je osigurala splitska Turistička zajednica.

Posljednjoj izvedbi "Lepeze mladosti", koju je publika nagradila gromoglasnim pljeskom stajavši na nogama, nazočan je bio i hrvatski veleposlanik u Iranu Marijan Kombol.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙