FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP zatražio osnivanje alimentacijskog fonda

OSIJEK,6. veljače 2006.(Hina) - Saborska zastupnica SDP-a MilankaOpačić zatražila je danas u Osijeku od potpredsjednice Vlade i resorneministrice Jadranke Kosor rješavanje naplate alimentacije za djecukoja žive u jednoroditeljskim obiteljima.
OSIJEK,6. veljače 2006.(Hina) - Saborska zastupnica SDP-a Milanka Opačić zatražila je danas u Osijeku od potpredsjednice Vlade i resorne ministrice Jadranke Kosor rješavanje naplate alimentacije za djecu koja žive u jednoroditeljskim obiteljima.

Ocijenivši kako, unatoč najavama ministrice Kosor, do danas još nije utemeljen alimentacijski fond, a što je 2004. godine predlagao SDP, Opačić je na konferenciji za novinare rekla kako "to pitanje, nakon 2,5 godine vlasti HDZ-a, nije riješeno ni jednom zakonskom izmjenom".

Dodala je kako je, prema rezultatima posljednjih istraživanja, stopa siromaštva djece koja žive u jednoroditeljskim obiteljima četiri puta veća nego u dvoroditeljskim, a da je po zadnjem popisu stanovništva u RH gotovo svaka peta obitelj jednoroditeljska. Opačić je napomenula da, prema podacima bivšeg Državnoga zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži, alimentaciju prima oko 43 posto roditelja, dok ju ostali ne primaju ili ju primaju neredovito, a da djeca u tim obiteljima žive na granici siromaštva, a u nekim slučajevima, i u siromaštvu.

"Alimentacijski fond imaju i neke zemlje Europske unije kao jedan od mehanizama kojima država privremeno preuzima skrb za djecu, a zatim sama stupa u naplatu alimentacije. Pozivam ministricu Kosor da se napokon primi posla i prestane zdvajati nad tužnom sudbinom hrvatske obitelji te učini nešto kako bi se djeci, koja žive u jednoroditeljskim obiteljima, a kojima neodgovorni roditelji ne uplaćuju alimentaciju, osigurala naplata alimentacije", istaknula je Opačić.

Zamoljena da komentira jučerašnji zahtjev HDZ-a, LS-a i HSU-a za raspuštanjem osječko-baranjske Županijske skupštine i osječkoga Gradskoga vijeća, predsjednica osječkoga SDP-a Biljana Borzan kazala je kako nije sporan izborni rezultat Nezavisne liste Branimira Glavaša i HSP-a, ali je "krajnje sporan i sumnjiv način na koji su ostvarili većinu u Gradskom vijeću".

Osijek je bio jedan od prvih gradova u kojemu su se događale takve stvari, ali ni jedna instanca tada nije reagirala, što je bio loš primjer ostatku Hrvatske, rekla je Borzan ocijenivši kako bi raspuštanje bilo možda predrastičan potez, ali kako će oporbene stranke o tome još raspravljati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙