FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: prijedlog EK nije naročito dobar, ali nema straha od nove Jugoslavije

ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik Socijaldemokratskepartije Hrvatske (SDP) Ivica Račan izjavio je večeras da prijedlogEuropske komisije o regionalnoj zoni slobodne trgovine na Balkanu nijebaš naročito dobar, ali i da nema razloga za širenje straha od nekakvenove Jugoslavije ili neke nove jugoslavenske integracije.
ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Ivica Račan izjavio je večeras da prijedlog Europske komisije o regionalnoj zoni slobodne trgovine na Balkanu nije baš naročito dobar, ali i da nema razloga za širenje straha od nekakve nove Jugoslavije ili neke nove jugoslavenske integracije.

"Apsolutno je sigurno da ljudi koji su jednom izašli iz Jugoslavije, a znamo i na koji način, ne misle se u nju ili u nešto poput toga vratiti", rekao je Račan u Dnevniku Plus HTV-a.

Dodao je da ne može zamisliti da bi Europska unija (EU) prisiljavala Hrvatsku na tako nešto i odustala od načela individualnoga ulaska u EU na račun nekakvoga regionalnog pristupa.

"Time bi Hrvatska bila kažnjena, a mislim da nitko od nas ne bi htio ući u takvu EU i ako bi se do dogodilo, onda postajem automatski euroskeptik", istaknuo je.

Račan smatra da s EU treba razgovarati i razjasniti stvari te podržava premijera Ivu Sanadera u nastojanju da modificira prijedlog EU u širenje CEFTA-e, ali i upozorava da je tu problem složen jer sada u CEFTA-u mogu ući samo zemlje članice WTO-a (Svjetska trgovinska organizacija) pa će zato, rekao je, trebati sniziti kriterije.

Kao predsjednik Nacionalnoga odbora za pregovore s EU Račan je ocijenio da su pregovori počeli dobro i da je rad pregovaračkoga tima, u kojemu su kompetentni ljudi, kvalitetan. Ali, dodao je, treba shvatiti da cijela priča na završava na pregovorima, već da mi sami moramo štošta napraviti.

Predsjednik SDP-a ponovio je svoje kritičke ocjene dosadašnjega rada vlade Ive Sanadera, posebice u gospodarskom i socijalnom dijelu te je rekao da "Sanader gubi živce, a njegova vlada samo preživljava jer nema jasnu razvojnu koncepciju".

Veliki problem Račan vidi i u tome da se, kako je rekao, "današnja vlast kompromitira toleriranjem političkog nasilja u osvajanju i zadržavanju vlasti".

Rekavši kako je svjestan da je ugled cijele političke strukture - političara i stranaka jako nizak, istaknuo je da je to zabrinjavajuće jer je iza nas tek 15 godina demokracije, te se to, smatra, mora nužno promijeniti.

S tim u vezi ustvrdio je i da "SDP apriorno odbija biti negdje na vlasti preko trgovine ili kupovine mandata i načelno odbija biti na vlasti preko tzv. uzurpiranja mandata od strane stranke pojedincu, vijećniku ili zastupniku". Pritom se Račan pita što čekaju HDZ i njegova vlada, odnosno zašto ne raspišu izbore tamo gdje je trgovina mandatima kompromitirala politički život u zemlji - od Karlovca, Siska, Velike Gorice i Dubrovnika do Požege.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan podržava rezoluciju Vijeća Europe u kojoj se osuđuju komunistički zločini. Podsjetio je da je i stranka, kojoj je na čelu, na početku svoga djelovanja u demokratskom sustavu izrazila slično žaljenje. Jer, rekao je, učinili smo to kao nekakvi sljednici prethodne partije iako je iz nje većina članova otišla u HDZ, a manjina u SDP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙